Politika

Petković: Apsurdno je da Kurti poredi Srbiju sa Nemačkom između dva rata

Komentari

Autor: FoNet

05/11/2021

-

18:11

Petković: Apsurdno je da Kurti poredi Srbiju sa Nemačkom između dva rata
Petković: Apsurdno je da Kurti poredi Srbiju sa Nemačkom između dva rata - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju (KiM) Petar Petković izjavio je da je zabrinjavajuće što je premijer privremenih institucija na KiM Aljbin Kurti dobio prostor za intervju u jednom uglednom britanskom političkom mediju, saopšteno je danas iz njegovog kabineta.

Prema njegovim rečima, Kurti je "opasan čovek, a njegov čudan unutrašnji svet nije samo fenomen po sebi, već je i ozbiljna bezbednosna pretnja", zbog čega bi, umesto što mu se poklanja prostor za "fantazmagorije i tirade protiv Srbije", svi trebalo da obrate pažnju na njegovo ponašanje, pre nego što načini ozbiljnu štetu.

Kako je rekao, apsurdno je da "pripadnik naroda koji je imao sopstvenu SS diviziju Skenderbeg, fašističku miliciju Bali kombetar i čije je nacionalno pitanje u Drugom svetskom ratu rešavano upravo kroz fašistički koncept Velike Albanije, kojem je Kurti i danas slepo privržen", poredi Srbiju sa Nemačkom između dva rata.

Petković je poručio da je "Kurtijevo falsifikovanje istorije uvredljivo za sve žrtve fašizma i nacizma stradale od noža albanskih šovinista u Drugom svetskom ratu", a žrtve su bili najviše Srbi.

"Kurti i njegovi ideološki sledbenici, kao što bi sada da kažu da su Visoki Dečani albanski, tako lažu i sakrivaju fašističke osnove svoje ideologije, jer kao ljudi prošlosti nisu kadri da se otrgnu iz etnocentričnog, plemenskog poimanja života i sveta", naglasio je Petković.

Direktor Kancelarije tvrdi da i Albanci na Kosovu i Metohiji polako shvataju da je Kurti "avet prošlosti", što potvrđuju i rezultati nedavno održanih lokalnih izbora, ali da to izgleda i dalje ne shvata Zapad koji ga promoviše kao demokratu i mirotvorca, iako sve činjenice govore suprotno.

Podsetimo, Kurti je danas u intervjuu za britanski "Dejli telegraf" optužio Srbiju da se ponaša kao Nemačka između dva svetska rata i preti da izazove treći balkanski rat. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija