Politika

Ambasador Božović: Nadam se da odluka o mom proterivanju bude povučena, poseta Krivokapića može biti prekretnica

Komentari

Autor: Tanjug

07/11/2021

-

09:30

Ambasador Božović: Nadam se da odluka o mom proterivanju bude povučena, poseta Krivokapića može biti prekretnica
Vladimir Božović - Copyright Medija Centar Beograd

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, koga je vlada u Podgorici 28. novembra 2020. godine prolasila za personu non grata, rekao je da iz Beograda nastavlja da obavlja svoju dužnost dokle god se procenjuje da je to u najboljem interesu Srbije.

Božović u intevjuu za podgoričke "Vijesti" izrazio nadu da će, kako je rekao, "nedemokratska i nediplomatska odluka" prethodne crnogorske vlade o njegovom proterivanju biti povučena.

Na pitanje kako komentariše istrajavanje nove crnogoreske Vlade na odluci o njegovom proterivanju, Božović kaže da svi znaju njegov stav povodom toga.

"Još jednom izražavam nadu da ce ta nedemokratska i nediplomatska odluka prethodne vlade biti povučena, a ruka Srbije pružena povlacenjem odluke o reciprocitetu, tj. ukidanju gostoprimstva ambasadoru Crne Gore u Beogradu, prihvaćena. Do tada nastavljam da obavljanjem dužnosti u ovim otežanim uslovima iz Beograda dokle god je procenjeno da je to u najboljem interesu Srbije", naveo je ambasador Srbije.

Izjavu premijera Crne Gore da će Vlada prihvatiti bilo kog ambasadora koga predloži Srbija, Božović komentariše ističući da nije pitanje da li će Krivokapic i Crna Gora prihvatiti svaki predlog Srbije za ambasadora u Crnoj Gori, već da je ključno "da li će i kada Vlada koju vodi gospodin Krivokapić ukinuti anticivilizacijsku i diskriminatorsku odluku tehničke DPS vlade donetu 26. novembra 2020. kojom se ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori proteruje i proglašava za nepoželjnu osobu, ili ce nastaviti da se služe gore pomenutom retorikom".

O poseti Krivokapića Beogradu

Božović je izrazio uverenje da poseta crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića Beogradu može da bude prekretnica i jedno novo poglavlje u mnogo boljim odnosima Beograda i Podgorice.

"Osim što su za Srbiju prijateljski, bratski odnosi sa Crnom Gorom od najvećeg mogućeg značaja, takav odnos bi zaista trebalo da predstavlja prirodno stanje stvari. Saradnja između Srbije i Crne Gore mora biti na većem nivou, kako u ekonomskom tako i u političkom smislu i verujem kako će topla dobrodošlica koju je premijer Krivokapić imao u Beogradu doprineti tome bez obzira na neka pitanja koja su i dalje ostala otvorena", rekao je Božović.

Na pitanje zbog cega Vlada Crne Gore odbija inicijativu "Otvoreni Balkan", Božović je rekao da je opšte poznato da Crna Gora kao i svi ima otvoren poziv i iskreno pruženu ruku da se pridruži inicijativi.

"Drago mi je da vidim da je premijer Krivokapic prisustvovao razgovorima i da ima pozitivan stav o tome i nadam se da ce se na kraju doneti odluku na svačiju korist. Naravno oni su suverena zemlja i konačna odluka u potpunosti ostaje na Vladi Crne Gore", ocenuio je Božović.

On smatra da je reč o jednoj revolucionarnoj, istorijskoj inicijativi koja bi balkanskom području donela pregršt benefita.

Komentari (0)

Srbija