Politika

Dveri podržavaju patrijarhov program za veronauku

Komentari

Autor: Tanjug

07/11/2021

-

11:44

Dveri podržavaju patrijarhov program za veronauku
Dveri podržavaju patrijarhov program za veronauku - Copyright Logo

veličina teksta

Aa Aa

Pokret Dveri saopštio je da  podržava program za revitalizaciju statusa verske nastave u Srbiji koji je izložio patrijarh Porfirije i pridružuje se njegovom pozivu da se izmeni, kako kažu, diskriminatorski status verske nastave, tako što će joj se dati status školskog predmeta i ukinuti bilo kakvo ograničenje u pogledu minimalnog broja đaka.

Dveri su u saopštenju navele da podržavaju patrijarhov stav o problemima koji postoje u izvođenju verske nastave, da je ona u osnovnim i srednjim školama degradirana na nivo nastavnog programa, uz podizanje cenzusa od najmanje trideset đaka za formiranje grupe za slušanje nastave iz veronauke.

"S pravom je patrijarh posredno skrenuo pažnju da je takav status veronauke u školama ne samo neprihvatljiv već i diskriminatorski u odnosu na vernike i njihov pogled na svet", ocenle su Dveri.

Oni podržavaju i poziv patrijarha da se reši status veroučitelja, tako što će im država, kao i svim drugim prosvetnim radnicima, omogućiti da mogu da zaključe ugovor o radu na neodređeno vreme. Ta stranka se zalaze i za efikasan nadzor nad nastavnim sadržajem iz veronauke i nad samim veroučiteljima, kako je zatražio patrijarh. Predsednik Saveta za saradnju sa verskim zajednicama dr Hadži Dragan Vesović naveo je u saopštenju i da će patrijarhov program postati deo predizbornog programa Dveri.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija