Politika

Usvojen Plan o metrou: Opozicija protestovala ispred Skupštine grada, Stojčić kaže da je plan bez mane

Komentari

Autor: Tanjug

08/11/2021

-

13:31

Usvojen Plan o metrou: Opozicija protestovala ispred Skupštine grada, Stojčić kaže da je plan bez mane
Usvojen Plan o metrou: Opozicija protestovala ispred Skupštine grada, Stojčić kaže da je plan bez mane - Copyright FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

veličina teksta

Aa Aa

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su Predlog plana generalne regulacije šinskih sistema u prestonici sa elementima detaljne razrade za prvu fazu prve linije metro sistema.

Plan generalne regulacije šinskih sistema  u Beogradu koji je usvojen podrazumeva da 2030. godine šinski sistem postane dominantan podsistem u javnom prevozu Beograda. Osim izgradnje metroa, planom je predviđeno širenje tramvajske mreže i BG voza.

Usvojeni Plan sadrži detaljnu razradu prve faze prve linije metroa je savršen, bez ijedne tehničke mane i cilj mu je da razreši saobraćajne probleme u Beogradu, poručio je danas na sednici gradskog parlamenta glavni urbanista Marko Stojčić. On je rekao da je taj dokument najvažniji po značaju za dalji razvoj Beograda i pojasnio da je Urbanistički zavod izradio plan.

"Plan ima za cilj da građanima ponudi visokokapacitetni javni prevoz. Sadrži i razvoj BG voza i tramvajskog podsistema, tako da je prvi put objedinjen čitav šinski sistem u glavnom gradu", istakao je Stojčić.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je ranije rekao da Plan  podrazumeva sve tri linije metroa, ali i širenje linija BG voza i tramvajskih linija. BG voz će imati trase od ukupno 223 kilometra, sa 76 stanica i 500 polazaka, a predviđeno je i da se tramvajske trase prošire za 42,6 kilometara.

Takođe, odbornici su usvojili Predlog plana detaljne regulacije dela naselja Cerak Vinogradi i Predlog plana detaljne regulacije područja između privredne zone "Autoput" i aerodroma "Nikola Tesla", kao i izmene i dopune planova detaljne regulacije koje se odnose na četiri mesne zajednice opština Zvezdara i Voždovac i za potez duž ulica Zemunska - Tošin bunar u Novom Beogradu.

Tanjug/Ministarstvo finansija, Pixabay, Euronews/Printscreen

 

 

Usvojen je i Predlog odluke o izradi izmena i dopuna plana detaljne regulacije za deo bloka između ulica Admirala Geprata, Kneza Miloša, Balkanske i Nemanjine u opštini Savski venac, kao i Predlog odluke o izradi plana detaljne regulacije za prostornu celinu uz ulicu Dunavski Kej, Linijski park - Beograd i ulicu Žorža Klemansoa u opštini Stari grad.

Protest opozicije

Predstavnici opozicije pozvali su uoči sednice odbornike da ipak ne usvoje taj plan, jer je on, kako tvrde, na štetu Beograđana.

Radmila Vasić iz Srpskog pokreta Dveri ponovila je tvrdenje da je projekat izgradnje budućeg metroa "potpuno pogrešan i nezakonit", kao i da su njegove trase pogrešne jer idu, "od jedne livade do druge".

"To je najskuplji, Vesićev metro koji košta šest milijardi evra", rekla je Vasić na konferenciji za novinare uoči početka sednice Skupštine grada. navodeći da je je to oko blizu 150 miliona evra po kilometru, a u svim evropskim gradovima, kako tvrdi to košta od 40 do 60 miliona evra.

Kako smatraju u Pokretu Dveri, gradska vlast je zadatak koji je dala projektantima prlikom izrade projekta za izgradnju metroa, postavila tako da trase budućeg metroa idu kroz delove koji "urbanistički nisu izgrađeni", a to su sada trenutno, navodi Vasić, Makiš, Beograd na vodi i Mirijevo. Iz Dveri su izneli primedbe i na Plan detaljne regulacije dela naselja Cerak vinogradi i pozvali odbornike da taj plan skinu sa dnevnog reda današnje sednice gradskog parlamenta.

I predsednica Gradskog odbora Beograd Stranke slobode i pravde Mila Popović rekla je novinarima da će na današnjoj sednici Skupštine grada biti odobrena "najveća pljačka u istoriji Beograda" i da je rec o projektu političara, a ne stručnjaka i "najštetnijem projektu koji je ikada viđen".

Ovaj projekat, kako je navela, ne samo da neće rešiti probleme u saobraćaju u Beogradu, već neće povezivati ljude i ugroziće vodoizvorište Makiš, odakle se, dodala je, 80 odsto Beograđana snabdeva pijaćom vodom.

FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

 

Isti stav iznela je i Marina Lipovac Tanasković iz Narodne stranke, koja je dodala da bi Srbija danas imala metro, da SNS nije pobedila na izborima.

"Smatramo da Beograd treba da ima metro, ali ne sme da se gradi na vodoizvorištu", dodala je ona.

Komentari (0)

Srbija