Politika

Naredni susret pregovarača u dijalogu Beograda i Prištine 16. novembra

Komentari

Autor: Tanjug

10/11/2021

-

18:48

Naredni susret pregovarača u dijalogu Beograda i Prištine 16. novembra
Naredni susret pregovarača u dijalogu Beograda i Prištine 16. novembra - Copyright Printscreen/YouTube/EU Debates

veličina teksta

Aa Aa

Naredni susret glavnih pregovarača u dijalogu Beograda i Prištine biće održan u utorak, 16. novembra, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE), Peter Stano, portparol Evropske unije.

Ovu informaciju potvrdili su Kancelariji za KiM uz kosnatatciju da će u dijalogu učestvovati direktor Kancelarije Petar Petković.  Glavna tema nove runde dijaloga je Zajednica srpskih opština, kako je i navedeno u saopštenju EU od 30. septembra.

"Oni će se okupiti u Briselu i nastaviti da razgovaraju o primeni prethodnih sporazuma, otvorenim pitanjima i kako ići dalje", naveo je Stano.

Petar Petković iz Beograda i Besnik Bisljimi iz Prištine su se poslednji put sastali u okviru dijaloga krajem septembra kada je postignut dogovor o deeskalaciji na severu, nakon tenzija koje su nastale zbog odluke prištinskih vlasti da uvedu mere reciprociteta za registarske tablice vozila koja iz centralne Srbije ulaze u južnu pokrajinu.

U međuvremenu, 21. oktobra, održan je prvi sastanak radne grupe koja je formirana kao rezultat dogovora koji je postignut među stranama, a koja ima mandat da pronađe trajno rešenje za registarske tablice, podseća RSE.

Radnom grupom predsedavaju predstavnici EU, a u njoj učestvuju predstavnici Beograda i Prištine.

Ova grupa mora najkasnije nakon šest meseci, tj. u aprilu naredne godine, da predlog rešenja predstavi na najvišem nivou, odnosno pred predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucije Albinom Kurtijem.

Međutim, nema naznaka da će ubrzo, odnosno pre aprila doći do susreta lidera, navodi RSE.

Portparol EU Peter Stano insistira da dijalog nije zastao.

"Fokusirani smo na postizanje rezultata i rešavamo probleme napornim radom. Dijalog nije zastao i nastavlja se svakodnevnim angažovanjima i radom specijalnog predstavnika EU, Miroslava Lajčaka - ne samo sa stranama, već i unutar EU, u širem regionu, kao i na međunarodnoj sceni", izjavio je Stano.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija