Politika

Lokalni izbori na KiM: Kandidat Srpske liste pobedio u Klokotu, Samoopredeljenje izgubilo u Prištini i Prizrenu

Komentari

Autor: Tanjug, Kosovo online

14/11/2021

-

20:40

Lokalni izbori na KiM: Kandidat Srpske liste pobedio u Klokotu, Samoopredeljenje izgubilo u Prištini i Prizrenu
Lokalni izbori na KiM: Kandidat Srpske liste pobedio u Klokotu, Samoopredeljenje izgubilo u Prištini i Prizrenu - Copyright Tanjug AP/Visar Kryeziu

veličina teksta

Aa Aa

Rezultati drugog kruga lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji pokazuju da je kandidat za gradonačelnika Srpske liste pobedio u opštini Klokot. Kako pokazuju rezultati CIK-a, stranka kosovskog premijera Aljbina Kurtija imaće gradonačelnike samo u četiri opštine, javlja Kosovo online.

Samoopredeljenje je odnelo pobedu u Gnjilanu, Kamenici, Podujevu i Štimlju, a u drugom krugu lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji, kandidati te stranke poraženi su u osam opština. Kurtijeva stranka je, prema podacima na zvaničnom sajtu CIK, izgubila u Prištini, Prizrenu, Đakovici, Kačaniku, Orahovcu, Vitini, Kosovu Polju i Obiliću.

Samoopredeljenje je u 12 opština, od 38 koliko ih je na Kosovu, imalo kandidate u drugom krugu. U prvom krugu izbora Samoopredeljenje nije dobilo ni u jednoj opštini, od 17 u koliko je glasanje za gradonačelnika završeno već 17. oktobra. Izlaznost posle drugog kruga lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji bila je gotovo 38 odsto.

Pobeda kandidata Srpske liste u Klokotu

Kandidat Srpske liste za gradonačelnika Klokota Vladan Bogdanović pobedio je u toj opštini, javlja Kosovo online. Prema tom portalu, on je osvojio 1.021 glas, dok je njegov protivkandidat iz Građanske inicijative "Srpska narodna sloga" Strahinja Spasić osvojio 830 glasova.

Klokot je bio jedina opština sa srpskom većinom gde je održan drugi krug izbora, a to je bila i opština sa najvećom izlaznošću – 53 odsto. Srpska lista je ostvarila pobedu u svih 10 opština sa srpskom većinom. Pobedu je Bogdanoviću čestitao direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

DSK proglasio pobedu u Prištini

U Prištini je izborna trka bila tesna. Prema podacima CIK, a na osnovu više od 99,58 odsto prebrojanih glasova, Perparim Rama iz redova Demokratskog saveza Kosova dobio je 51,04 odsto glasova, a Arben Vitia iz Samoopredeljenja 48,96 odsto.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku je na konferenciji za novinare proglasio pobedu Prerparima Rame, prenosi Reporteri. Rama je u svom kratkom obraćanju obećao da će biti gradonačelnik svih građana. 

Arben Vitia je priznao poraz i čestitao Rami, prenosi Koha. On je dodao i da se kasno aktivirao u kampanji i da to može biti razlog za poraz.

I u Prizrenu je bilo gusto, ali između kandidata Samoopredeljenja Mitahera Haskuke i Šaćira Totaja iz Demokratske partije Kosova. Prema podacima CIK-a, Totaj je osvojio 51,01 odsto, a Hasuka 48,9 odsto, 

Samoopredeljenje je izgubilo Obilić pošto je u tom gradu njihov kandidat Halil Tači osvojio 38,59 odsto glasova, a kandidat Građanske inicijative za Obilić Džafer Gaši dobio je 38,59 odsto glasova, na osnovu 100 odsto obrađenih glasova.

U Ðakovici kandidat Alijanse za budućnost Kosova Ardian Gjini ubedljivo vodi sa 56,04 odsto osvojenih glasova, a kandidat Samoopredeljenja Mimoza Kusari Lila ima 43,96 odsto glasova, pokazuju rezultati na osnovu više od 98 odsto prebrojanih glasova.

U Kačaniku, na osnovu više od 95 odsto prebrojanih glasova, kandidat Samoopredeljenja Jeton Raka ima 56,72 odsto glasova, a kandidat Demokratske partije Kosova Besim Iljazi dobio je 46,72 odsto glasova.

Burim Beriša iz Demokratskog saveza Kosova u velikoj je prednosti u Kosovu Polju u odnosu na svog protivkandidata iz redova Samoopredeljenja Envera Bajčinca. Na osnovu više od 98 odsto prebrojanih glasova, kandidatu Demokratskog saveza Kosova pripalo je 65,85 odsto glasova, a kandidatu Samoopredeljenja 34,15 odsto.

S druge strane, u Kamenici je kandidat Samoopredeljenja Kadri Rahimaj u prednosti sa 53,16 odsto glasova, a kandidat Socijaldemokratske partije Kosova Chandron Kastrati ima 46,84 odsto osvojenih glasova, pokazuju rezultati na osnovu više od 97 odsto obrađenih glasova.

Samoopredelljjenje vodi i u Gnjilanu gde je, prema više od 96 odsto glasova, njihov kandidat Alban Hiseni dobio 51,13 odsto glasova, a Lufti Haziri iz Demokratskog saveza Kosova dobio je 48,87 odsto glasova.

Glasalo skoro 38 odsto birača

Na KiM su u 7 sati otvorena birališta, glasalo se u 575 biračkih centara, na ukupno 1.638 biračkih mesta, koja su bila otvorena do 19 sati.

Centralna izborna komisija je potvrdila da je u birački spisak bilo upisano 1.260.571 birača.

Na KiM ima 38 opština, a u prvom krugu predsednici su izabrani u 17, uključujući devet sa srpskom većinom.

Komentari (0)

Srbija