Politika

Čelnici NATO-a: Partnerstvo Srbije sa Alijansom je dobro za njene građane

Komentari

Autor: Tanjug

15/11/2021

-

15:36

Čelnici NATO-a: Partnerstvo Srbije sa Alijansom je dobro za njene građane
Čelnici NATO-a: Partnerstvo Srbije sa Alijansom je dobro za njene građane - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Odnosi Srbije i Alijanse su sjajni, ocenio je danas šef stalne delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Dragan Šormaz sumirajući izlaganja u uvodnom delu na otvaranju trodnevnog seminara Rouz Rot. Na skupu su pored predsednice vlade i predsednika parlamenta Ane Brnabić i Ivice Dacića govorili predsednik Parlamentarne skupštine NATO Džerald Konoli i zamenik generalnog sekretara Alijanse Mirče Geana.

NATO je danas "mnogo snažnije posvećen regionu nego ikada ranije", naveli su Konoli i Geana, koji su se putem video linka obratili učesnicima skupa u Domu Narodne Skupštine, a među kojima su bili parlamentarci iz Luksemburga, Švajcarske, Norveške, Turske, regiona, zemalja nastalih raspadom SSSR.

Oni su naveli i da je doprinos Srbije u regionalnoj stabilnosti, ali i trasnaltantskoj bezbednosti značajan, te da je Srbija važan i pouzdan partner. Konoli je podsetio da je Srbija aktivan član u održavanju seminara Rouz Rot, što je ocenio kao veoma bitno za napuštanje predrasuda, a u cilju jačanja međusobnog razumevanja.

Podsetio je na globalne opasnosti i činjenicu da je američki Kongres bio napadnut 6. januara što dodatno pokazuje značaj organizovanja i čuvanja demokratskih vrednosti.

Moramo da se zbijemo u borbi protiv izazova koji žele da naruše demokratske vrednosti i veru u institucije, rekao je Konoli, koji je, kako je podsetio Šormaz, bio i šef kabineta predsedsednika Džozefa Bajdena.

Naše demokratije jače su kada učimo iz uzajamnog iskustva, rekao je Konoli i naglasio da Alijansa planira da napravi Centar za demokratsku otpornost. I Konoli i Gena naglasili su da su bezbednost i stabilnost regiona od velikog značaja za evroatlantsku stablinlost, kao što je to normalizacija odnosa Beorada i Prištine i situacija u BiH.

"Želimo da odigramo važnu ulogu u tom cilju zajedno sa parlamentima iz regiona", rekao je Konoli.

Zamenik generalnog seketara NATO Jensa Stoltenberga naglasio da je partnerstvo Srbije sa Alijansom dobro za njene građane, za stabilnost u regionu i za širu transatlantsku bezbednost, kao i da se ove jeseni obeležava poseban jubilej, 15 godina učešća Srbije u Partnerstvu za mir.

"Znam da možemo da računamo na stalnu podršku Srbije, verujem da ćemo imati konstruktivno partnerstvo i u narednih 15 godina. Možete da računate na nas", kazao je on i dodao da će NATO nastaviti da se bori protiv nestabilnosti i terorizma i da produbljuje odnose sa drugim zemljama koje sa njima dele zajedničku viziju i demokratske vrednosti.

"NATO podržava reforme bezbednosnih snaga"

Geana je naveo da su Srbija i NATO poslednjih godina "produbili i ojačali partnerstvo" i dodao da Alijansa podržava reforme srpskih bezbednosnih snaga i institucija.

On je podsetio da Srbija i Alijansa rade zajedno u raznim oblastima, od brobe protiv terorizma do energetske bezbednosti, ali i na unapređenju i planiranju aktivnosti u slučajevima vanrednih situacija,

"Nastavljamo da podržavamo napore na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, želimo da se izgradi trajan mir koji bi garantovao prosperitetniju budućnost za sve", rekao je.

I Konoli i Geana naveli su da NATO poštuje odluku Srbije da bude vojno neutralna i dodao da je partnerstvo sa Alijansom sve važnije u svetlu globalnih, opasnih izazova i s obzirom da se menja globalna ravnoteža moći.

Podsetio je na brojne izazove kao što su sajber napadi, terorističke pretnje, klimatske promene i naglasio da niko nema luksuz da odlučuje i bira na koji će se izazov reagovati.

"Moramo reagovati na sve, zato su lideri NATO letos doneli hrabre odluke kako bismo se zajedno suočili sa teškim problemima", rekao je on.

Tanjug/Rade Prelić

 

Seminar koji PS NATO održava već tri decenije, a četvrti put u Beogradu, bio je prilika da Dačić i Brnabić ukažu na značaj vojne neutralnosti Srbije kao i saradnje sa Alijansom, između ostalog i na polju očuvanja mira I stabilnostiu region, a posebno na KiM.

"Kao što ni Srbija nema u planu da pristupa članstvu u NATO-savezu, tako ni NATO nema neki ''tajni plan da nas učlani'', kako mi je pre nekoliko godina rekao tadašnji visoki funkcioner NATO", rekao je Dačić i ocenio da je članstvo u Partnerstvu za mir optimalan okvir za saradnju.

Brnabić je podsetila da je Srbija u saradnji sa NATO uspešno realizovala više od 40 projekata, a da je posebno zadovoljna implementacijom projekta usmerenog na novu generaciju baterija zasnovanih na ugljeniku, a ne na litijumu.

Ponovila je da su mir i bezbednost u regionu osnovni uslov za napredak za svaku zemlju, ali i za čitav region u celini.

"Bilo kakva nestabilnost u bilo kom delu, utiče na čitav region", rekla je predsednica Vlade Srbije i dodala da Srbija poštuje svoje susede i da dosledno poštuje pricip nemešanja u unutrašnja pitanja susednih zemalja.

Skup je bio priilika da podseti na značaj inicijative Otvoreni Balkan, kao šansu za region u vidu jačanja infrastrukture i četiri osnovne slobode garantovane u EU i pozvala je sve, uključujući Prištinu, da se pridruže projektu od kojega će imati koristi svi građani.

Brnabić pozvala Prištinu u otvoreni Balkan

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić pozvala je danas sve ostale na Balkanu koji nisu pristupili incijativi Otvoreni Balkan da se pridruže uključujući i Prištinu, jer će, kaže, građani od toga imati neverovatnu korist.

"Građani koji žive u regionu imaće zaista neverovatno velike koristi od te inicijative", rekla je Brnabić na otvaranju trodnevnog 101. Seminara Rouz Rot „Evroatlantske integracije, partnerstvo za mir i dalji koraci u suočavanju sa preostalim izazovima na Zapadnom Balkanu“, a odgovarajući na pitanje parlamentaraca iz Severne Makedonije.

Naglasila je da će građani imati koristi od inicijative Otvoreni Balkan kao i od ostalih regionalih inicijativa, s tim da se ova razlikuje, kao je navela, samo po tome što je "mi sami vodimo".

Poziv je stalno otvoren, rekla je Brnabić i naglasila da Otvoreni Balkan koji podržavaju Beograd, Skoplje i Tirana daje mogućnost da mladi ostaju u regionu, da vide da imaju više prilika za zapošljavanje, više radnih mesta, da kapital i investicije nesmetano putuju kroz region, da ovde mogu da nađu svoj dom.

Brnabić je naglasila da je Otvoreni Balkan isključivo regionalna inicijativa koja predviđa slobodu kretanja kapitala, roba, usluga i ljudi. Brnabić je izjavila da se nada da će Srbija tokom slovenačkog predsedavanja Evropskom unijom otvoriti makar jedan novi klaster, ali da veruje da će otvoriti dva.

Navela je, takođe, odgovarajući na pitanje parlametaraca kako je zadovoljna procesom evrointegracija, da su reforme način za unapređenja zemlje, a ne zadatak koji se mora ispuniti na evropskom putu.

Brnabić: Ne prihvatamo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova

Ana Brnabić je, odgovarajući na pitanje parlamentarke iz Severne makedonije, zašto govori "takozvano Kosovo", rekla da Priština ne poštuje svoje akte ni Briselski dogovor, dodajući da je nerazumno očekivati da se ide u pregovore o drugom sporazumu kada ni devet godina nakon prvog nisu ispunili obaveze.

“Sve sto sam govorila (tzv) u skladu je sa stiuacijom na terenu kako je Kosovo viđeno od strane najrelevantnijih međunarodnih organizacija kao što su UN, ali i preko 50 odsto članica UN koje nisu priznale i prihvatile jednostrano priznatu nezavisnost naše pokrajine”, odgovorila je Brnabić.

“Ne prihvatamo i ne priznajemo jednostrano progalšenu nezavisnot Kosova, to nije u skladu ni sa našim Ustavom ni Rezolucijom 1244 (SB UN)”, rekla je ona.

Premijerka je navela da Kosovo u UN nema stolicu i nije međunarodno priznati entitet u skladu sa međunarodnim normama. Prema njenim rečima, poptuno je jasno zašto se govori na taj način.

Ona je naglasila da moramo da se okrenemo buducnosti, da vidimo kako takve stvari da prevaziđemo i obezbedimo dugoročan mir i stablnost bez kojih nema boljeg kvaliteta života.

“I kada premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti kaže da mu dijalog nije jedan od pritorieta, već radna mesta, plate i kvalitet života, to prvenstveno znači dijalog sa Beogradom, jer bez rešenja nema ni stablnosti, ni otvaranja radnih mesta, ni prosperiteta”, kazala je premijerka.

Komentari (0)

Srbija