Politika

Aliju: Četiri ministra iz Prištine nisu dobila dozvolu Beograda da posete Medveđu, Bujanovac i Preševo

Komentari

Autor: Tanjug, Kossev

27/11/2021

-

11:51

Aliju: Četiri ministra iz Prištine nisu dobila dozvolu Beograda da posete Medveđu, Bujanovac i Preševo
Zastava Kosova - Copyright EPA/VALDRIN XHEMAJ

veličina teksta

Aa Aa

Beograd je rano jutros uskratio dvodnevnu posetu Medveđi, Bujanovcu i Preševu ministaki obrazovanja Kosova Arberi Nagavci, ministru finansija Hekuranu Muratiju, ministru kulture Hajrulahu Čekuu i ministru za infrastrukturu Ljiburnu Aljiu, saopšteno je u Prištini, prenosi Kossev. Iz Beograda nema potvrde.

Ljiburn Aljiu je na Fejsbuku naveo da su ranoj jutros, neposredno pred polazak, od srpskih vlasti dobili odgovor da im se ne dozvoljava poseta i to bez objašnjenja.

"Odbijeno nam je danas u 7:13. U negativnom odgovoru koji je stigao preko naše kancelarije za vezu u Beogradu ne navodi se razlog za odbijanje", naveo je Aljiu.

Ministri iz Prištine planirali su da posete srpske opštine sa albanskom većinom povodom Dana albanske zastave koji proslavlja sutra.

Zahtev srpskim vlastima za boravak u tim opštinama prethodno su uputili 24. novembra sa detaljima plana posete, dodajući da je to učinjeno u skladu sa Briselskim dogovorom. Kosovski ministri su planirali da u tim opštinama borave danas i sutra.

Zabrane i sa druge strane

Kossev podseća da su kosovske vlasti su ove nedelje uskratile dolazak direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću koji je planirao da poseti manastir Visoki Dečani na dan ktitorske slave i obiđe više socijalno ugroženih i povratničkih srpskih porodica na KiM-u. I ova poseta je trebalo da traje dva dana.

Da mu je poseta uskraćena potvrdio je sam Petković. Portparol EU, Peter Stano, pozvao je potom Prištinu da ponovo razmotri svoju odluku, potvrđujući da je ona bila adekvatno najavljena i u skladu sa sporazumom o posetama zvaničnika.

Ćendresa Fazljiu iz kosovskog ministarstva spoljnih poslova rekla je potom za Radio slobodna Evropa da je ovo ministarstvo spremno da preispita svoje stavove i eventualno odobri buduće posete, ali to zavisi od spremnosti Petkovića da se "udrži od provokativnih izjava kada su građani i kosovske institucije u pitanju".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija