Politika

Kancelarija za KiM: Petkoviću zabranjen ulaz na Kosovo i Metohiju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/11/2021

-

10:40

Kancelarija za KiM: Petkoviću zabranjen ulaz na Kosovo i Metohiju
Petar Petković - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću kosovske vlasti zabranile su danas da poseti tu pokrajinu i prisustvuje ktitorskoj slavi manastira Visoki Dečani, u sredu, 24. novembra, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

"Petković je tokom dvodnevne posete KiM 24. i 25. novembra trebalo da poseti i više socijalno ugroženih i povratničkih srpskih porodica na Kosovu i Metohiji i uruči im prekopotrebnu pomoć. Nijedna zabrana neće sprečiti zvanični Beograd da nastavi da pomaže naš narod i ulaže u srpske sredine i Aljbin Kurti to nikada neće moći da spreči", navodi se u saopštenju.

Ovo je već četvrti put da vlasti u Prištini onemogućavaju posetu direktora Kancelarije za KiM pokrajini, navodi se u saopštenju i dodaje da se zato postavlja pitanje "da li su međunarodni faktori uopšte spremni da zauzdaju Aljbina Kurtija u njegovom rušilačkom pohodu na sve tekovine Briselskog sporazuma i drugih dogovora postignutih u Briselu tokom procesa dijaloga".

"Sa svakim novim danom i potezom koji povuče Aljbin Kurti nas udaljava od dijaloga i procesa normalizacije odnosa i ovakvim zabranama direktno krši sve sporazume o slobodi kretanja i zvaničnim posetama, pored svih ostalih dogovora koje ne poštuje", piše u saopštenju.

Navedeno je da će o najnovijoj zabrani biti obavešteni svi međunarodni faktori, kao i posrednik u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak koji je danas u poseti Beogradu.

"Pitanje je kako je to dozvoljeno Kurtiju da pravi 'Veliku Albaniju' a nije dozvoljeno zvaničnim predstavnicima Beograda da posete svoj narod i svoje svetinje na KiM? Na koji način ovakve zabrane doprinose normalizaciji odnosa, pogotovu imajući u vidu da je poseta najavljena u skladu sa sporazumom o zvaničnim posetama i na vreme", zaključuje se u saopštenju Kancelarije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija