Politika

Osmani: Severni sused stalna pretnja miru i bezbednosti u regionu

Komentari

Autor: Kosovo onlajn

27/11/2021

-

21:50

Osmani: Severni sused stalna pretnja miru i bezbednosti u regionu
Vjosa Osmani - Copyright AP/ Visar Kryeziu

veličina teksta

Aa Aa

Čestitajući "Dan snaga", predsednica Vjosa Osmani izjavila je da je, u vreme kada Kosovo razvija vojsku sa NATO snagama, njegov severni sused stalna pretnja miru i bezbednosti u regionu, izvodeći vojne manevre sa drugom globalnom pretnjom Rusijom, prenosi Kosovo pres.

Osmani je rekla da je članstvo u NATO strateški cilj Kosova kome će stalno biti posvećeni i da KBS postaje važan faktor u održavanju globalne bezbednosti, kao pouzdan partner najmoćnije vojske sveta, američke.

"Od novembra prošle godine kada smo zajedno obeležili vaš dan, naše snage su obeležile brz razvoj transformišući se od čuvara unutrašnjeg mira u važan faktor u očuvanju globalne bezbednosti, kao pouzdan i važan partner najmoćniji vojske u svetu, u SAD i drugih partnera u okviru najmoćnijeg vojnog saveza u istoriji čovečanstva, NATO. Pre nekoliko meseci pripadnici KBS po prvi put u istoriji snaga iskrcali su se u jednoj međunarodnoj mirovnoj misiji u Kuvajtu kao deo kontingenta garde američke vojske Ajove. Ovo je bio prvi ali presudan korak u ostvarenju našeg i vašeg sna da budemo graditelj i garant globalnog mira i da služimo uz naše istorijske saveznike", rekla je ona.

Osmani je kao uspeh navela i učešće KBS u vojnoj vežbi "Defender Europe 2021", kojoj je Kosovo prvi put bilo domaćin i kada je KBS po prvi put potvrdio svoje pešadijske sposobnosti na nivou četa na međunarodnom nivou. Ona je istakla i to da su nabavka vojne opreme, donirana i kupljena, dokaz da Kosovo gradi neophodne kapacitete za odbranu zemlje.

"Povećavamo podršku vojsci u cilju članstva u NATO, kako bismo osigurali da naše oružane snage budu integrisane što je pre moguće u strukture NATO-a, tamo gde i to zaslužujemo", rekla je Osmani.

Osmani je dodala da su KBS s pravom razumeli osećaj naroda Kosova da postane deo trajnog saveza sa SAD pomažući u avganistanskoj izbegličkoj krizi. Prevoz i pratnja mnogih avganistanskih izbeglica sa prištinskog aerodroma do izbegličkih kampova u Uroševcu, prema njenim rečima, znak je ne samo sprovođenja odluka institucija već i negovanja podrške za raseljene.

Komentari (0)

Srbija