Politika

Vučić: Otvoreno smo razgovarali o svim problemima, Pahor: Izjave o promeni granica ugrožavaju mir u regionu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

28/11/2021

-

14:40

Vučić: Otvoreno smo razgovarali o svim problemima, Pahor: Izjave o promeni granica ugrožavaju mir u regionu
Vučić: Otvoreno smo razgovarali o svim problemima, Pahor: Izjave o promeni granica ugrožavaju mir u regionu - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas, nakon sastanka sa slovenačkim kolegom Borutom Pahorom u Beogradu da svaki sastanak, a tako i ovaj, može da bude kamen u kući mira koju pokušavamo da izgradimo u regionu. Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, preneo da je sa Pahorom razgovarao o situaciji u regionu, bilateralnim odnosima, evropskoj perspektivi Srbije i svim temama od interesa za dve strane.

"Ovaj susret je još jedna potvrda sadržajnog, intenzivnog dijaloga. Mislimo da imamo veoma, veoma dobre odnose sa Slovenijom. Kao primer za saradnju je, što smo naglasili u razgovoru, je činjenica da smo pre 10 godina imali trgovinsku razmenu u vrednosti od 572 miliona evra, a danas je gotovo udvostručena na 1,2 milijardu evra. Naravno ima prostora za još bolju i uspešniju saradnju i mislimo da će takva trgovinska razmena samo da raste", dodao je on.

Kazao je da očekuje da će se u narendom periodu odrediti termin za održavanje šeste sednice dve vlade u Sloveniji. Vučić je rekao da je Pahor osoba poznata kao podržavalac evropske integracije Zapadnog Balkana, a tako i Srbije. Dodao je da su razgovarali o regionalnoj stabilnosti i svim problemima.

"Govorili smo i o situaciji na KiM, našim odnosima, dijalogu u Briselu i problemima sa kojima se suočavamo trudeći se da se sačuvamo mir i stabilnost. Istakao sam značaj očuvanja mira, stabilnosti i sigurnosti za sve ljude u regionu. Svaki razgovor koji vodimo u regionu, a i ovaj, može da bude kamen u kući mira koju pokušavamo da izgradimo", naglasio je Vučić.

Upoznao je, kaže, Pahora i sa elementima inicijative "Otvoreni Balkan" i sa dobrim posledicama koje ta inicijativa donosi za zemlje učesnice uz nadu da će i drugi razumeti da će doneti samo korist. Odnosi između srpske i slovenačke države, ponovio je, je na izuzetnom nivou.

"Verujem da su to odnosi međusobnog poverenja i uvažavanja. Svaki susret dodatno doprinosi razvoju naših odnosa", naglasio je on.

Vučić je podsetio da je Slovenija sedma zemlja po broju vojnika koje ima u sastavu Kfor-a, a Srbija želi još bližu saradnju sa međunarodnom vojnom misijom na KiM, koja ima veoma važnu ulogu u očuvanju mira.

"Naša saradnja i dobra komunikacija od vitalnog je interesa za sve stanovnike na KiM, u ovom slučaju za srpsko pre svega. Jedan deo sloveančkoh kontingenta učestvuje u čuvanju manastira Visoki Dečani što je od posebnog značaja za nas", podvukao je Vučić.

Pahor: Da dođe do implementacije dogovorenog

Predsednik Slovenije je izjavio da je zabrinut zbog nekih procesa i izjava koje se mogu čuti na Zapadnom Balkanu, a naročito tu poslednje vreme, i poručio da EU na njih može da odgovori brzim i uspešnim širenjem na Zapadni Balkan.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Pahor je istakao da bi to bilo odlučujuće za mir i bezbednost, kao i blagostanje ljudi na Zapadnom Balkanu.

"Hvala predsedniku Vučiću za ovaj razgovor i što je spomenuo slovanačke vojnike na KiM i sutra ću ih posetiti", rekao je Pahor i dodao da će se tokom posete KiM založiti kod sagovornika da se implementira sve što je dogovoreno Briselskim sporazumom.

Pahor je rekao da je zabrinut i zbog toga što je zastao dijalog između Beograda i Prištine da bi ga trebalo nastaviti. Slovenija je veliki zagovornik tog dijlaoga i još uvek ga podržava, kazao je on i istakao da zastoj u dijalog ne koristi ni Srbiji niti Kosovu, kao ni regionu niti EU.

"Treba nastaviti pregovore kako bi se odnosi regulisali da ne bi ugrozili mir, bezbednost i saradnju u regionu", poručio je Pahor.

"Izjave o promeni granica ugrožavaju mir u regionu"

Pahor je istakao da izjave o promeni granica ugrožavaju mir i bezbednost na Zapadnom Balkanu i ocenio da je jedini odgovor na rast nacionalizma i ideje o promeni granica proširenje EU. Pahor je, na pitanje da li će EU osuditi izjave albanskih zvaničnika o ujedinjenju Kosova i Albanije, rekao da nema nadležnosti ni mandata da odgovara u ime EU, ali da je njegovo mišljenja da takve izjave produbljuju zabrinutost.

"Izjave o promeni granica ugrožavaju mir I bezebdnost na Zapadnom Balkanu, i to važi za sve koji se služe u poslednje vreme takvim izjavama. Sve to, čega smo poslednjih godina, posebno prošle godine svedoci, svima kojima je u interesu trajni mir, bezbednost I saradnja država mora da zadaje brigu", naglasio je on.

Kazao je da je jedini odgovor na rast nacionalizma i ideje o promeni granica proširenje EU i da Unija ima odgovornost da se tome posveti bolje nego što se posvećuje sada zbog nekih drugih prioriteta i problema sa kojima se suočava iznutra i spolja. Istakao je da se radi o pitanju mira i bezbednosti, jer može doći do ireverzibilnih procesa.

Vučić: Ovde nema vodenih topova, možda samo viška demokratije


Predsednik Aleksandar Vučić konstatovao je danas da u Srbiji nema vodenih topova, kao odgovor policije kada neko protestuje na ulici, ali da možda ima “malo viška demokratije”, jer je moguće da neko blokira saobraćajnice, što je suprotno Ustavu.

“Što se tiče protesta i nasilja, to je mnogo imanentnije vama u EU nego nama ovde. Mi nemamo ni vodene topove, ništa živo ne koristimo od toga i srećan sam što to sve normalno funkcioniše u Srbiji”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara RTV Slovenije, nakon sastanka sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom.

Vučić je dodao da u Srbiji ima možda “malo viška demokratije”, jer svi mogu da zatvaraju lokalne i auto-puteve.

“Misle da imaju to pravo, što kod vas naravno nemaju. Ali, valjda ćemo i mi dostići taj demokratski nivo kao vi sada, pada jednom neko shvati da nije normalno da to radi ni ovde u Srbiji”, rekao je Vučić.

Vučić je, na pitanje da li je razgovarao sa Pahorom o tome zašto EU ćuti, ne osuđuje sve učestalije izjave albanskih zvaničnka o formiranju Velike Albanije, kazao da to nije pitao svog slovenačkog kolegu, jer on nije odgovoran za to.

"Da li će EU da reaguje iduće godine za Vaskrs ili za Novu godinu, ne znam, ali ove izjave su date pre 10 dana. Da sam ja tako nešto rekao bilo bi potrebno da reaguju minut i po iz Brisela i iz svih evropskih gradova. Odgovor Brisela na moje pitanje što ne reaguju obično je - 'vi Srbi nemate pravo na to, svi drugi imaju'", rekao je on.

Vučić je kazao da mu je važno da dobije odgovor od njih da nije u pravu, a vid, kako kaže, i da jeste.

"Samo jednom da je neko pomenuo formiranje Velike Srbije obesili bi me u Briselu. 'Nema si problema bratko', kako bi rekli na jugu Srbije", konstatovao je on.

Vučić je istakao da je Slovenija imala dobru volju, uvek bila koretan partner Srbiji, čiji je glas želela uvek da čuje. Pahor je istakao da Slovenija i Srbija nemaju otvorenih pitanja i da je zadovoljan što je došlo do pomeranja u okviru sukcesije.

"Mi smo sat i po razgovarali kako da svi koji se zalažemo za mir, bezbednost i saradnju, evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, reagujemo da bismo doprineli da se ne vrati u ovaj deo Evrope ponovo neprijateljstvo, zameranje i zastarele ideje", objasnio je on dodajući da je razgovor sa Vučićem u Beogradu bio koristan pred njegovu sutrašnju posetu Prištini.

"Ako otvorimo klastere-hvala, ako ne opet - hvala, reforme su zbog nas"

Vučić se osvrnuo i na proces evrointegracija.

"Ako EU kaže da ćemo otvoriti klastere, hvala, ako neće da otvorimo klastere - opet hvala, mi reforme sprovodimo zbog svojih građana", poručio je on i dodao: 

"Kažu da smo sve ispunili, a da li ćemo da otvorimo klister, bog sveti zna".

Kako je pojasnio, uvek postoji mogućnost da neko može da kaže da mu se nešto ne sviđa, te da u EU postoji princip da uvek zemlje članice nađu jednu zemlju koja će da kaže da će zbog bilateralnih razloga negde nešto da zaustavi.

"Tako Bugarska radi sa Severnom Makedonijom, tako će oko Srbije kad zatreba Hrvatska ili neko drugi… I to tako može doveka da traje…Nemam nameru nikome da se dodvoravam, ako hoćete da nam otvorite klastere - super, hvala, ako nećete - super hvala", rekao je Vučić.

Komentari (0)

Srbija