Politika

Pahor o formiranju ZSO: I Beograd i Priština moraju da poštuju sporazume iz Brisela

Komentari

Autor: Tanjug / Koha Ditore

29/11/2021

-

13:18

Pahor o formiranju ZSO: I Beograd i Priština moraju da poštuju sporazume iz Brisela
Borut Pahor - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Slovenački predsednik Borut Pahor izjavio je da moraju da se poštuju svi sporazumi postignuti u Briselu između Beograda i Prištine, uključujući formiranje Zajednice srpskih opština. Pahor je to rekao nakon sastanka u Prištini sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani, koja je ponovo tvrdila da formiranje ZSO nije u skladu sa kosovskim ustavom i optužila Beograd da nije primenio dve trećine sporazuma.

Osmani je tvrdila da je Priština bila konstruktivna u dijalogu i optužila Beograd da nije zainteresovan za postizanje sporazuma, prenosi Koha ditore.

"Kosovo je bilo konstruktivna strana, ali je naš utisak da Srbija nije zainteresovana za postizanje sporazuma koji je pravno obavezujući. Beograd ne želi mir na Zapadnom Balkanu.Srbija nastavlja da destabilizuje Kosovo preko nelegalnih struktura na severu. Ruski uticaj predstavlja još jednu pretnju destabilizaciji regiona. Kako bi se borili protiv ovih destabilizujućih tendencija, potrebna nam je podrška naših prijatelja, potrebna nam je podrška Slovenije", rekla je Osmani i ponovila da bi "uzajamno priznanje trebalo da bude u fokusu".

Pahor je rekao da u Beogradu kažu da Priština nema volje za sprovođenje sporazuma, dok iz Prištine za to optužuju Beograd. Poručio je da se najvažnija pitanja mogu rešiti dijalogom, ali je naglasio da je prvi uslov poštovanje postignutih sporazuma. On je dodao da bi obe strane trebalo da preduzmu korake kako bi se osnovala Zajedica srpskih opština.

Pahor je naglasio da Slovenija podržava dijalog Beograda i Prištine i poručio da bi on trebalo da se nastavi. Rekao je da je dijalog dodatni korak ka rešavanju pitanja nestalih.

"To nije lako, dijalog nije jednostavan, složena pitanja se moraju rešiti, a to se može postići ako postoji politička volja", rekao je Pahor i dodao da "kao prijatelj Kosova i Srbije vidi dijalog koji je težak".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija