Politika

Nacionalni savet Rumuna: Zahvalnost predsedniku na rečima podrške i osudi prozivki po nacionalnoj osnovi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/11/2021

-

21:34

Nacionalni savet Rumuna: Zahvalnost predsedniku na rečima podrške i osudi prozivki po nacionalnoj osnovi
Tanjug/Zoran Žestić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Nacionalni savet rumunske nacionalne manjine reagovao je danas na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića kojom je osudio sve napade na nacionalnoj osnovi.

"Ja obožavam Rumune, i Ukrajince, i Bošnjake i Mađare, i ne dam da niko napada nekog zato štio je Rumun, Srbin, Bošnjak i sramota je da neko nekoga napada zato što pripada drugoj naciji", rekao je, između ostalog, predsednik Srbije.

Time je reagovao na uvrede koje je reditelj Dragoslav Bokan na nacionalnoj osnovi uputio potpredsednici SSP Mariniki Tepić.

Nacionalni savet rumunske nacionalne manjine izrazio je u današnjem saopštenju "duboku zahvalnost predsedniku Aleksandru Vučiću na rečima podrške koje je uputio rumunskoj zajednici u Republici Srbiji i osudi stavova koje je izneo režiser Dragoslav Bokan".

"Nacionalni savet i ovom prilikom podseća na kontinuiranu podršku koju predsednik Vučić pruža rumunskoj zajednici u Srbiji, što je rezultiralo nikad višim stepenom prava naše zajednice i nikad boljom pozicijom koju Rumuni kao zajednica, u Republici Srbiji danas uživaju", navodi se u saopštenju.

Rumunska zajednica će, kako dodaje Nacionani savet, nastaviti da ceni i javno ističe sve dobre poteze srpskih vlasti koji vode ka boljem razumevanju potreba naših pripadnika, kao da i dalje promoviše ideju konstruktivnog pristupa i patriotskog stava, koji naša domovina Srbija i zaslužuje.

Savet je prethodno osudio govor mržnje svake vrste, "a naročito onaj uperen od strane Dragoslava Bokana na televiziji Pink prema rumunskom narodu koji smatramo sramnim i nedopustivim". 

"Rumunski narod se kroz istoriju pokazao kao prijateljski srpskom narodu vezujući nas zajednička sudbina u teškim vremenima koja nas je okretala jednim drugima a i dalje drži zajedno. Poštujemo politički pluralizam i pravo svakoga na svoje mišljenje i političko opredeljenje, ali se ono ne sme vezivati za celokupan narod, poistovećivati sa njime a naročito ne stavljati u kontekst kakav je predstavljen u navedenoj emisiji", ocenio je Savet.

Bokanove uvrede oštro je osudila i i Ambasada Rumunije u Srbiji konstatacijom da ove izjave "narušavaju principe dobrog suživota i doprinosa rumunske manjine kulturnom bogatstvu i društveno-ekonomskom razvoju srpske države".

"Ovakav gest prema zajednici koja je pokazala lojalnost srpskoj državi i koja pozitivno doprinosi atmosferi medunacionalnog suživota u Republici Srbiji mogao bi da zaseni prijateljske odnos Rumunije i Republike Srbije, koji je uvek povezivao ove dve etnicke zajednice koje žive na teritoriji dveju država", kaže se u saopštenju.

Izjave s prozivkom na nacionalnoj osnovi preko nacionalne frekvencije osudila je i Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, ali i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine koji je pozvao nadležne organe da preduzmu odgovarajuće korake, kako govor mržnje i širenje međunacionalne netrpeljivosti ne bi postali standard.

Komentari (0)

Srbija