Politika

Brnabić očekuje otvaranje klastera do kraja godine: EK konstantovala napredak u oblasti slobode medija

Komentari

Autor: Tanjug

02/12/2021

-

14:37

Brnabić očekuje otvaranje klastera do kraja godine: EK konstantovala napredak u oblasti slobode medija
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Skupštini Srbije, gde je u toku rasprava o izveštaju Evropske komisije o Srbiji za 2021. godinu, da očekuje otvaranje poglavlja do kraja godine, na međuvladinoj konferenciji. Brnabić je rekla da Srbija može da bude zadovoljna Izveštajem o napretku i da prvi put od 2016. godine postoji pozitivan narativ u pogledu reformi u oblasti vladavine prava.

"Konstatovan je i napredak u oblasti slobode izražavanja i medija, što je takođe važno, jer smo kao vlada mnogo poklonili pažnje tom pitanju", rekla je premijerka.

Kada je reč o ekonomiji, Srbija ima dobar izveštaj i pohvale, rekla je Brnabić i dodala da stabilnost i brz oporavak dolaze u vreme kada se i dalje borimo sa pandemijom koronavirusa. Radilo se, kaže, na reformama u oblasti vladavine prava, na perporukama GREKO, borbi protiv organizovanog kriminala. Navodeći da je EK preporučila državama članicama otvaranje oba klastera (3 i 4), Brnabić je kazala da se i dalje radi direktno sa državama da Srbija dobije tu podršku i otvori makar jedan od dva klastera.

"Svakodnevno smo u kontaktu sa državama članicama, odgovaramo na sva otvorena pitanja, dajemo razjašnjenja", rekla je ona.

Premijerka je rekla da je izveštaj EK predstavljen svim relevantnim organizacijama i udruženjima, navodeći da joj je posebno važno da naglasi da se otvoreno i transparentno komunicira sa svim činiocima u društvu. Sledeći korak su izmene Ustava u domenu pravosuđa, podsetila je premijerka, dodajući da je referendum zakazan za 16.januar i da će do tada predstaviti građanima o čemu se odlučuje na referendumu i zašto se te reforme važne. Ukazala je i da je podrška građana Srbije za članstvu u Evropskoj uniji na nivou od 57 odsto.

U Skupštini Srbije je u toku rasprava o izveštaju Evropske komisije o Srbiji za 2021.godinu, a poslanici će oko 18 časova glasati za predloge zaključke koje je povodom izveštaja predložio odbor za evropske integracije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija