Politika

Inicijativa mladih za ljudska prava: Evropski sud traži od Vlade Srbije odgovore na pitanja o ugrožavanju aktivista

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/12/2021

-

17:33

Inicijativa mladih za ljudska prava: Evropski sud traži od Vlade Srbije odgovore na pitanja o ugrožavanju aktivista
Inicijativa mladih za ljudska prava: Evropski sud traži od Vlade Srbije odgovore na pitanja o ugrožavanju aktivista - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu (Evropski sud) obavezao je Vladu Srbije da odgovori na pitanja u vezi sa ugrožavanjem bezbednosti aktivista Inicijative mladih za ljudska prava nakon zabrane javnog skupa od strane Ministarstva unutrašnjih poslova koji je bio zakazan za 9. novembar i u okviru kog je planirano uklanjanje murala Ratku Mladiću, saopštila je ta Inicijativa.

"Nakon što institucije nisu reagovale na pretnje i nasilje, aktivisti Inicijative su se obratili Evropskom sudu, koji sada zahteva od Vlade da objasni postupanje ili nepostupanje institucija. Pitanja na koja Vlada Republike Srbije mora da odgovori Evropskom sudu do 15. decembra, između ostalog su: koji su koraci preduzeti nakon pretnji nasiljem, koji su koraci preduzeti nakon napada na kancelariju Inicijative, da li su otkriveni počinioci pretnji, da li su pokrenuti neki krivični postupci", navodi se u saopštenju.

Navedeno je da se Vlada Srbije, MUP ni tužilaštvo do sada se nisu oglašavali tim povodom.

"MUP je odbio da Inicijativi pruži bilo kakvu informaciju vezanu za svoje postupanje u vezi sa pretnjama i napadima, i uputio nas da se kao zainteresovani građani obratimo putem zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, na koje nikada ovim povodom nije odgovoreno".

Ocenjeno je da su napadi na Inicijativu deo iste matrice i politike, kao i napadi na Žene u crnom kojima su dva puta vandalizovane kancelarije u poslednja dva meseca.

Navedeno je da su aktivisti Žena u crnom napadnuti u centru Beograda kada im je otet transparent "Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici", koji je javno zapaljen“.

"U isto vreme, po istom receptu, deo Vračara oko murala Mladiću je već mesec dana zona bezakonja, gde vladaju navijači, gde se zakoni ne sprovode", navela je Inicijativa.

Vlada Srbije je obavezna da u roku od sedam dana pruži obrazložene odgovore Evropskom sudu za ljudska prava.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija