Politika

CRTA uputila pismo Bilčiku i Fajon: Ugroženi demokratija i prava građana Srbije

Komentari

Autor: FoNet

13/12/2021

-

16:04

CRTA uputila pismo Bilčiku i Fajon: Ugroženi demokratija i prava građana Srbije
CRTA uputila pismo Bilčiku i Fajon: Ugroženi demokratija i prava građana Srbije - Copyright Logo

veličina teksta

Aa Aa

Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) obratila se izvestiocu Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimiru Bilčiku povodom debate o navodima o prinudnom radu u fabrici Linglong i ekološkim protestima i ukazala na druge okolnosti koje ilustruju ugroženost demokratije i prava građana.

Kako se navodi u saopštenju, CRTA u pismu Vladimiru Bilčiku i predsednici Odbora za pridruživanje Srbije EU u Evropskom parlamentu Tanji Fajon, povodom debate o radnicima u Linglongu i protestima u Srbiji, skreće pažnju i na niz drugih okolnosti koje ilustruju ugroženost demokratije i prava građana, "proizašlih iz nedovoljne posvećenosti srpskih vlasti preuzetim obavezama iz Poglavlja 23 i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju".

Organizacija CRTA ukazala je na "hronično poremećenu ravnotežu moći između tri grane vlasti", izigravanje procedura i nedostatak javne debate u donošenju važnih zakonskih rešenja, učestale napade predstavnika vlasti i prorežimskih medija na pojedince iz pravosudnog sistema, medija i civilnog sektora.

Predstavnike Evropskog parlamenta CRTA je podsetila i na izmene izbornih zakona, kojima se suštinski menjaju pravila izbornog procesa, a koje se još jednom dešavaju neposredno pred raspisivanje izbora, što je u suprotnosti s međunarodnim standardima za slobodne i poštene izbore i može ozbiljno ugroziti sprovođenje i integritet izbornog procesa.

Organizacija CRTA postavila je i pitanje legitimiteta aktuelnog institucionalnog okvira za donošenje ustavnih promena, s obzirom na odsustvo pluralizma u Skupštini Srbije i celokupnoj javnoj sferi. Ukazala je takođe na opasnost koju donose krupne izmene izbornih pravila, a koje bi trebalo da budu implementirane u prekratkom roku.

CRTA je istakla da zakonodavna aktivnost koja se odvija na brzinu i bez suštinskog uključivanja i informisanja javnosti potencijalno ugrožava ljudska prava i pravnu sigurnost, kao i stabilnost zakonodavnog i institucionalnog uređenja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija