Politika

Vučić: Verujem da neće biti restrikcija; računajte da je Grčić več podneo ostavku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/12/2021

-

21:11

Vučić: Verujem da neće biti restrikcija; računajte da je Grčić več podneo ostavku
TanjugAleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Cene struje za domaćinstva se neće menjati, a nadležni će gledati da do 31. decembra pronađu rešenje za industriju, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući večeras u nacionalnom dnevniku TV Pink.

On je izložio zaključke današnjeg sastanka koji je, kako je rekao, bio posvećen kratkoročnim i dugoročnim ciljevima u energetici, šta su stvari koje nisu urađene još od 1984, šta smo uspeli da uradimo i šta treba uraditi u narednom periodu, 

Vučić je dodao da u sektoru energetike ništa nije ni jednostavno ni lako, ali da se nadležni trude da se ne povećavaju cene gasa i struje za stanovništvo i industriju.

"Domaćinstvima gledamo da damo najpovoljnije cene struje i gasa. Od cena u Srbiji samo Ukrajina i Gruzija imaju niže", naveo je predsednik.

On je naveo da se u pogledu cene struje traži rešenje za privredu i da će nadležni nastojati da ono bude nađeno do 31. decembra

On je dodao da se nastoji da se reše problemi koji su nagomilani decenijama.

Kako je dodao, nama ali i mnogim drugima se dešava "savršena oluja, ali neki to ne priznaju".

"Ispostavilo se da nemamo dovoljno energenata čim krenu hladni dani i povećana potrošnja. Nije kvalitet uglja jedino pitanje", dodao je predsednik.

Vučić je rekao da sve što se dogodilo nije bila nečija greška, i da ovo nije od danas ili juče.

"Postoje stvari zbog kojih sam ljut na neke ljude, pre svega na generalnog direktora, ali i na druge u sistemu. Ovo je tema od opšteg interesa za našu zemlju", dodao je predsednik.

Računajte da Grčić više nije na čelu EPS

Na pitanje o Miloradu Grčiću, generalnom direktoru EPS on je odgovorio da je to "završeno" i da on čeka da se ponovo uspostavi sistem.

„Pošto naš narod voli da vidi da lete glave, računajte da Grčić više nije na tom mestu. On čeka da se ponovo uspostavi sistem. Računajte da je podneo ostavku pre tri, četiri dana“, objasnio je on.

Govoreći o eventualnoj odgovornosti ministarke energetike i rudarstva Zorane MIhajlović, Vučić je rekao da ne misli da je ona u ovom trenutku imala više krivice i dodao da bi pitao sve resorne ministre od 2000. godine šta su radili, jer nije izgrađen nijedan strateški objekat u energetskom sistemu. 

Upitan o restrikcijama, Vučić je rekao da to ne može stoprocentno da se tvrdi, ali da veruje da ih neće biti.

"Čovek nikada ne može sa stoprocentnom sigurnošću da to kaže, ali smo sve uradili da do toga ne dođe i gotovo sam siguran da će tako biti. Mislim da ćemo obezbediti sve", dodao je predsednik.

Vučić je dodao da je zamolio rudare da od sada kopaju 75.000 tona dnevno i da će se učiniti sve kako bi se kriza ublažila. Najavio je da će na Svetog Nikolu, na svoju slavu u nedelju, biti u TENT-u i da ni za koga nema praznovanja.

Dogovor s Rusijom štedi osam miliona evra dnevno

Kako je predsednik Srbije rekao, dogovorom sa Putinom Srbija uštedela više od osam miliona evra dnevno.

"Od ranije imamo obezbeđenih šest miliona kubnih metara gasa dnevno, a nama je danas potrebno devet, do deset. Mi smo ih dobili za 270 evra na hiljadu kubnih metara. Danas je na berzi 1.700 evra, a ići će na 1.800 evra. Dakle, imamo više nego šest puta nižu cenu. Zamislite da to nisam dogovorio s Putinom. Na dnevnom nivou uštedimo osam miliona", dodao je predsednik Srbije.

Ko je naveo, da u prethodne dve godine nije izgrađen gasovod, Srbija ne bi sada imala ni struje ni gasa.

Predsednik je istakao da ne misli da je bilo sabotaže u TE Nikola Tesla u Obrenovcu, kako se spekulisalo prethodnih dana već veruje da je u pitanju  neodgovornost. 

"Ne mislim da je bilo sabotaže, to se prosto dogodi, nadležni organi su poveli istragu, neka rade svoj posao. Prosto se desi - neodgovornost dela ljudi, javašluk i sve što može naopako da vam se desi se desi i kada se to spoji, onda je to savršena oluja", kazao je Vučić za TV Pink.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je 3,5 milijarde, ne računajući gasovod, uloženo samo u elektroenergetski sektor, remont i rekonstrukciju svega. Kako je naveo, u EPS je uloženo dve milijarde i 300 miliona, oko 800 miliona u ODS za mrežu, zamenu vodova, stubova i oko 380 miliona u Elektromreža Srbija za izgradnju pravaca.

 

 

"To je veliki novac, ali moralo je mnogo više da se uradi", kazao je Vučić.

Dodao je da proizvodnja struje kod nas po megavat satu košta između 40 i 50 evra, a da je cena struje na berzi u Velikoj Britaniji danas 472 evra, a kod nas i mahom u Evropi na 320.

“Strašne su potrebe, svima nedostaje električna energija… “, konstatovao je Vučić i dodao da će tek biti problema sa energentima u svetu.

Javna rasprava o nuklearkama

Upitan za situaciju na Kosovu i Metohiji, Vučić je rekao da to nema nikakve veze sa problemima koji su se proteklih dana događali u termoelektrana centralne Srbije.

"Oni na Kosovu i Metohiji hoće da izazovu sukobe oko otimanja Valača, tu su političke teme sa ovom temom nema apsolutno nikakve veze", rekao je predsednik.

Na pitanje da li su budžetom predviđene pare za vanredne situacije sa energentima kakva je bila prošle sedmice, Vučić kaže da takve stavke postoje u budžetu EPS-a.

Upravo zato, istakao je, radimo na planu da Srbija ne bude zavisnik od uvoza električne energije. Otvoriće, kazao je, javnu raspravu za nabavku modernih nuklearki koje proizvodi Rols Rojs, ali i za onih "tvrdih", koje prave Rusi. Takođe, plan je da Srbija kupi energetske izvore i postrojenja u regionu.

Referendum ključan za napredak ka EU

Osvrćući se na referendum o ustavnim promenama raspisan za 16. januar predsednik je rekao da ako većina građana kaže "ne" na referendumu, to će značiti da "smo izgbili godinu-godinu i po dana" po pitanju otvaranja klastera za pridruživanje Evropskoj uniji.

"Referendum nema nikakve veze sa Kosovom, sa životnom sredinom, to se samo odnosi na sudije i tužioce da oni budu nezavisni od politike. To je jedino za šta glasate na referendumu. Nema veze ni Rio Tinto ni energetika sa tim. Ništa", rekao je  Vučić.

Govoreći o kompaniji Rio Tinto i protestima rekao je da je to sada "suva politika".

"Svaki dan su neki protesti, pa i večeras. Svakog četvrtka, petka, subote i nedelje imamo proteste. Da li to znači da država ne treba da funkcioniše. Svi znamo da se bliže izbori, sada je apsolutno suva politika. Većina ljudi to nije znala, nije mi bilo teško da odem u Gornje Nedeljice da razgovaram sa narodom, a Mariniku, Ćutu to nikada nije interesovalo", naveo je predsednik Srbije.

"Ako mislite da u sred Jadra možete da pravite jalovište - ne može", naveo je predsednik i istakao da ne zna šta će biti sa tim, ali da "moramo da budemo spremni za razgovor i radimo u najboljem interesu Srbije".

Vučić je večeras najavio da će predstojeći sastanak „Otvoreni Balkan“ u Tirani doneti mnogo dobrih i važnih zaključaka i  mnogo koristi za sve građane.

„Verujemo da se približavamo onome što će da mnogo olakša kretanje ne samo građanima koji bi da putuju, već biznismenima, i u protoku robe, usluga, kapitala. Povezivaćemo naše narode koji će imati mnogo bliži odnos nego u prošlosti“, rekao je Vučić.

Vučić je podsetio da su se, na ovaj način, nordijske zemlje uvezale posle vekova ratovanja, što im je, kaže, donelo samo dobro.

Osvrćući se na izjavu reditelja Gorana Markovića, koji je rekao da se nada da Aleksandar Vučić ima pred očima Čaušeskuov kraj i da će se povući bez krvi, predsednik je rekao da je to uobičajno i da ne bi komentarisao, ali da ima pitanje:"Zbog čega?"

"Da li zbog toga što sam pomogao i dao sve od sebe i izdržao političke pritiske na svojim leđima, što smo obnovili Narodni muzej, Muzej savremene umetnosti, pozorište u Vranju da se ne zadržimo samo na Beograd.", rekao je predsednik.

Vučić se ranije danas sastao sa članovima Vlade i šefovima energetskog sektora kako bi se razmotrila trenutna situacija u sistemu i još jednom analizirala havarija od pre nekoliko dana, kada su potrošači ostali bez struje, i kako bi se preduzele mere da se situacije poput ove ne ponove u budućnosti.

Komentari (0)

Srbija