Politika

"Ne smemo da idemo prečicama": Žiofre tvrdi da je otvaranje klastera 4 pozitivan signal za ceo Zapadni Balkan

Komentari

Autor: Tanjug

20/12/2021

-

21:41

"Ne smemo da idemo prečicama": Žiofre tvrdi da je otvaranje klastera 4 pozitivan signal za ceo Zapadni Balkan
"Ne smemo da idemo prečicama": Žiofre tvrdi da je otvaranje klastera 4 pozitivan signal za ceo Zapadni Balkan - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre rekao je večeras da je odluka Brisela da Srbija dobije zeleno svetlo za otvaranje klastera 4 u pregovaračkom procesu pozitivan signal za ceo Zapadni Balkan.

"Ušli smo u važnu fazu, jer smo otvorili veoma važan klaster 4, radićemo zajedno sa Srbijom na reformi zakonodavstva", rekao je Žiofre za RTS.

Prema njegovim rečima, poruka glasi da EU, ne samo što ostaje posvećena politici proširenja i uvođenju zemalja iz regiona, već i napredovanju i u samim pregovorima.

"Poruka glasi da ako sprovedete reforme kao što je učinila Srbija, tada EU odgovara i dolazi do napretka u pregovorima", istakao je Žiofre.

"Ne smemo da idemo prečicama"

Na pitanje kako EU može da vrati poverenje građana, s obzirom na to da je podrška pridruživanju manja nego pre 10 ili 11 godina, on kaže da misli da građani u načelu ne doživljavaju toliko negativno EU i da u Srbiji i u celom regionu postoji solidna većina građana koji žele da uđu u Uniju, naročito mladi.

"Naravno, postoji i frustriranost, jer proces zaista dugo traje i složen je. Ne smemo da idemo prečicama, moramo da preduzmemo sve korake kako bi se zadovoljili svi zahtevi i ostvarili svi ciljevi", rekao je Žiofre.

On je istakao i da ne postoji alternativa dijalogu Beograda i Prištine, i da to moraju svi da shvate.

"Moraju se sprovesti svi raniji sporazumi. Obe strane moraju da sprovedu što su se ranije dogovorile, uključujući i Zajednicu srpskih opština i na to se moramo fokusirati", zaključio je Žiofre.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija