Politika

Žiofre: EU želi ulazak Srbije i Zapadnog Balkana, zajedno smo jači

Komentari

Autor: Tanjug

16/12/2021

-

23:01

Žiofre: EU želi ulazak Srbije i Zapadnog Balkana, zajedno smo jači
Žiofre: EU želi ulazak Srbije i Zapadnog Balkana, zajedno smo jači - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre poručio je danas da EU i njene države članice žele da Srbija i Zapadni Balkan postanu deo Unije, ističući da je to korisno za sve.

''Zajedno smo jači i možemo da odgovorimo na izazove koji nas čekaju, kao što su klimatske promene, migracije, regionalna stabilnost, problemi u oblasti zdravstva. Samo zajedno možemo da gradimo i pravedniju budućnost za generacije koje dolaze'', rekao je Žiofre na prijemu povodom početka šestomesečnog francuskog predsedavanja Savetom EU od 1. januara 2022.

Čestitao je Sloveniji na predsedavanju u prethodnih šest meseci i na odličnom poslu u okviru Saveta u teškim trenucima i na tome što je temu proširenja zadržala na visokom mestu među prioritetima političke agende EU.

''Ohrabreni smo što će se francusko predsedavanje EU nastaviti sa istom odlučnošću i što smo čuli snažno angažovanje predsednika Emanuela Makrona'', rekao je Žiofre na prijemu u Ambasadi Francuske.

Istakao je da je odlukom o otvaranja klastera EU poslala snažan politički signal Srbiji i dodao da to potvrđuje da su pregovori o pridruživanju proces koji je zasnovan na zaslugama i da EU konstatuje napredak Srbije u sprovođenju reformi.

Žiofre je poželeo uspeh Francuskoj tokom narednog šestomesečnog predsedavanja i poručio da može da računa na zajednički rad i saradnju kako bi se, kaže, postigli opipljivi rezultate kada je reč o proširenju i druge važne teme za Srbiju i njene građane.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija