Politika

Ambasador Francuske: Zelena EU nema smisla bez Zapadnog Balkana

Komentari

Autor: Tanjug

16/12/2021

-

16:46

Ambasador Francuske: Zelena EU nema smisla bez Zapadnog Balkana
Pjer Košar - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Zapadni Balkan je geografski i kulturno u srcu Evrope, poručio je danas ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar uz ocenu da Evropska unija ne može da ojača svoj suverenitet bez promovisanja stabilnosti i prosperiteta njenog neposrednog okruženja kao i bez toga da ostane posvećena strategiji proširenja.

Košar je na prijemu povodom početka francuskog predsedavanja Savetom EU od 1. januara do 30. juna 2022. godine pohvalio otvaranje Klastera 4 o Zelenoj agendi i održivoj povezanosti i izrazio očekivanje da će Srbija naporno da radi nastavljajući svoj put reformi.

On je podsetio da je francuski predsednik Emanuel Makron prošle nedelje izneo prioritete i eksplicitno pozvao na snažnije diplomatsko i ekonomsko agažovanje EU za stabilizaciju i dalju integraciju regiona, kao i da je za jun 2022. godine najavljena konferencija o Zapadnom Balkanu.

"Računamo na nastavak reformi u Srbiji"

"Nema mnogo smisla razvijati zelenu, inovativnu i rezilijentnu EU, a da u to ne bude uključen i Zapadni Balkan", rekao je Košar na prijemu u Ambasadi Francuske.

Istakao je da, iako je kratko vreme u Beogradu, vidi značaj koji dinamika pridruživanja ima i za EU i za Srbiju ističući da su francusko-srpski bilateralni odnosi deo šireg okvira u budućnosti u EU.

"Održavanje ove dinamike će biti vodilja mojih aktivnosti uz šefa Delegacije EU i sve države članice koje su prisutne u Srbiji. Računamo na Srbiju da sa odlučnošću da svoj doprinos nastavljajući reforme", rekao je Košar.

Košar je, takođe, čestitao slovenačkom kolegi Damjanu Bergantu na postignućima slovenačkog predsedavanja, posebno na samitu EU-Zapadni Balkan održanom na Brdu kod Kranja kao i na otvaranju novog i ključnog klastera.

Tri prioriteta Francuske

Istakao je da će Francuska tokom svog predsedavanja promovisati tri prioriteta i dodao da su to oporavak, snaga i pripadnost.

Kako je rekao, oporavak podseća da je neophodno kolektivno uložiti napore kako bi se prevazilašle posledice pandemije kovid-19 navodeći da su usred krize lideri EU napravili korak napred bez presedana, osnivanjem značajnog fonda namenjenog oporavku, što je , kako je ocenio, utrlo put većoj solidarnosti.

"Sada možemo efikasnije da stremimo ostvarenju zajedničkih ciljeva, da ponovo pokrenemo ekonomiju i proizvodnju, da uložimo više napora u nauku i inovacije, da razvijemo digitalnu autonomiju, borimo se protiv klimatskih promena", rekao je ambasador.

Naveo je da se snaga kao prioritet odnosi na želju da se stekne veća strateška autonomija, "da imamo veću težinu, kolektivno, na globalnoj sceni i da promovišemo naše vrednosti".

"Nedavno smo postavili nekoliko izuzetno važnih ciljeva, koji predstavljaju prekretnicu, poput uspostavljanja zajedničkog vojnog fonda i novog mehanizma za intervencije, što su elementi panevropske odbrambene industrije", naveo je ambasador.

Dodao je da će za realizaciju toga biti ključna finalizacija „strateškog kompasa EU“, koji predstavlja zajedničku procenu izazova i pretnji, kao i strategija za njihovo prevazilaženje koja je pokrenuta tokom nemačkog predsedavanja 2020. godine.

Naglasio je da "pripadnost“, koja je među ključnim prioritetima predsedavanja, podrazumeva promovisanje zajedničke kulture, geografije i istorije, kao i promovisanje demokratskih i pluralističkih vrednosti.

Fokus na mladima

Najavio je da će Ambasada Francuska organizovati nekoliko događaja kojima će u prvi plan da istakne EU i francusko predsedavanje Savetom EU.

"To su snažno partnerstvo sa Novim Sadom, Evropskom prestonicom kulture 2022. godine, organizovanje debata o EU, posebno sa civilnim društvom, mladima i naučnicima, kao što se to trenutno radi u Francuskoj.

Dosao je da će fokus biti na mladima, digitalnim inovacijama i na akademskoj mobilnosti, što će, kako kaže, voditi daljoj integraciji Srbije u EU.

Naveo je da će tokom narednih šest meseci u saradnji sa Ministarstvom za Evropske integracije i uz pomoć digitalne obrazovne platforme Educlever, biti raspisan konkurs na temu budućnosti Evrope za učenike dvojezičnih francusko-srpskih odeljenja osnovnih i srednjih škola koje su deo mreže "Ja volim francuski."

Prijemu su prisustvovali ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre i predstavnici diplomatskog kora.

Komentari (0)

Srbija