Politika

Humanitarna akcija: Sakupljanjem dobrovoljnih priloga Tutin će dobiti prvu senzornu sobu za decu sa smetnjama u razvoju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/12/2021

-

14:44

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Opština Tutin uskoro će dobiti senzornu sobu koja je veoma bitna za lečenje dece sa smetnjama u razvoju i olakšavanje njihovog svakodnevnog života. Program Ujedinjenih nacija za razvoj, opština Tutin i vrtić "Habiba Stočević" pozvali su sve koji su u mogućnosti da se priključe humanitarnoj akciji za opremanje prve senzorne sobe u Tutinu.

Milan Lakićević, specijalista za održivo finansiranje iz UNDP je istakao da se Fond za razvoj UN (UNDP Srbija) bavi ciljevima održivog razvoja i da im je važno da imaju ravnomeran razvoj u zemlji.

"UNDP Srbija se stalno trudi da nađe inovativne načine kako da to postigne. Zato smo i organizovali ovu akciju kao akciju grupnog finansiranja što je alternativni način finansiranja. Sa opštinom Tutin smo sarađivali i pre. Radili smo podršku u razvojnim planovima i tada smo utvrdili da građani Tutina imaju potrebu za izgradnjom senzorne sobe u vrtiću Habiba Stočević. Zato smo pripremom kampanje podržali vrtić", naveo je.

U Tutinu živi 45 dece koje imaju smetnje u razvoju.

Euronews Srbija

 

Mila Hadžić, defektolog-logoped iz predškolske ustanove Habiba Stočević kaže da je toj deci potrebna podrška, jer je veoma mali broj dece uključen u predškolsko obrazovanje, oko jedne četvrtine.  

"Postoji više problema, jedan je strah roditelja od osude okoline, neinformisanost, ali je problem i  prevoz dece, jer je ovo specifično, pretežno planinsko područje gde mnogim naseljima nije lak pristup. Dok imamo samo jedno kombi vozilo sa 16 sedišta", objašnjava Mila Hadžić.

Ona je objasnila da je senzorna soba specijalna prostorija u kojoj se deci stimulišu čula. Kaže da je to bitno, jer deca sa smetnjama u razvoju češće imaju problem sa poremećajem senzorne integracije. 

"Ova soba ne da samo utiče na razvoj senzornih veština kod dece, već utiče i na njihovo smirivanje i oslobađa ih napetosti. Podstiče  razvoj njihove samostalnosti", objašnjava.

Kampanja sakupljanja novca za opremanje senzorne sobe u Tutinu trajaće do 10. januara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija