Politika

Narodna stranka izabrala rukovodstvo, Jeremić se zahvalio Ponošu i Boroviću: Niste u timu, ali smo prijatelji

Komentari

Autor: FoNet

26/12/2021

-

16:12

Narodna stranka izabrala rukovodstvo, Jeremić se zahvalio Ponošu i Boroviću: Niste u timu, ali smo prijatelji
Tanjug/Tara Radovanović - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Skupština Narodne stranke izabrala je na današnjoj sednici stranačko rukovodstvo, a za predsednika je izabran Vuk Jeremić, koji je na čelu stranke od njenog osnivanja 22. oktobra 2017. godine.

Za potpredsednike su izabrani Miroslav Aleksić, Siniša Kovačević, Sanda Rašković Ivić, Borislav Novaković, dosadašnji predsednik Pravnog saveta Narodne stranke Vladimir Gajić, kao i predsednica odborničke grupe Narodne stranke u Skupštini Beograda Marina Lipovac Tanasković i predsednik Gradskog odbora Niš Đorđe Stanković.

Za portparola i generalnog sekretara Narodne stranke izabran je Stefan Jovanović, saopštila je Narodna stranka. 

Prethodno je na Skupštini usvojena Deklaracija o revanšizmu i Deklaracija o odgovornom upravljanju rudnim blagom Srbije.

Deklaracijom o revanšizmu stranka se obavezala da u prvih 100 dana od izbora nove demokratske vlade bude donet set zakona i propisa, pre svega o lustraciji, ispitivanju porekla imovine i oduzimanju nelegalno stečene imovine, specijalnom tužiocu za visoku korupciju i politički kriminal, javnim nabavkama, profesionalizaciji državne uprave i državnih preduzeća, i oduzimanju nacionalnih frekvencija emiterima koji su prekršili standarde izveštavanja.

"Ovo ima za cilj da se promeni sistem i da se, kroz zakonsko utvrđivanje odgovornosti i odlučno sprovedeno sankcionisanje osuđenih bez izuzetaka i mogućnosti za oproštaj, bitno umanji opasnost da državna vlast i politička moć u budućnosti ponovo budu zloupotrebljene", dodaje se u Deklaraciji.

Tanjug/Tara Radovanović

 

 

U Deklaraciji o odgovornom upravljanju rudnim blagom Srbije navodi se da će biti uveden moratorijum na iskopavanje litijuma i svih drugih ruda "čija eksploatacija trajno i nepopravljivo zagađuje životnu sredinu i ugrožava opstanak ljudi, biljnog i životinjskog sveta na određenom prostoru".

"Revidiraćemo sve donete planove, zakonske propise i potpisane ugovore u vezi sa eksploatacijom rude jadarita i ekstrakcije litijuma, ali i ostalih ruda na osnovu ugovora i sporazuma koji su ostali nedostupni javnosti, a mogu naneti trajnu štetu stanovništvu i okolini u kojoj žive. Sve ugovore i sporazume ćemo objaviti", dodaje se u deklaraciji.

U Deklaraciji se ističe da će biti poništeni svi štetni ugovori i promenjeni svi propisi koji odudaraju od onih u razvijenim zemljama evropskog kontinenta u oblasti rudarstva i zaštite životne sredine, a svi prostorni planovi i svi planovi posebne namene kojima se omogućava realizacija iskopavanja ruda biće podvrgnuti strogoj stručnoj reviziji. 

Tanjug/Tara Radovanović

 

 

Vuk Jeremić je obrazložio ove dreklaracije i naveo da je Narodna stranka partija desnog centra, ali da želi moderno, građansko društvo.

"Svašta nam se može zameriti, ali ovo je Real Madrid srpske politike", rekao je Jeremić predlažući potpredsednike partije.

On se zahvalio potpredsedniku i osnivaču Narodne stranke Zdravku Ponošu i advokatu Borivoju Boroviću.

"Iako više niste u timu, u nama i dalje imate prijatelje", poručio je Jeremić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija