Politika

Albanija će obezbediti struju Kosovu za dva dana

Komentari

Autor: Tanjug

29/12/2021

-

13:04

Albanija će obezbediti struju Kosovu za dva dana
Albanija će obezbediti struju Kosovu za dva dana - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Albanija će obezbediti struju za Kosovo za 31. decembar i 1. januar u nastojanju da pomogne da se reši energetska kriza. Albanska vlada će obezbediti 7.680 megavata električne energije za ta dva dana, prenela je Gazeta ekspres.

Albanska ministarka za infrastrukturu i energetiku Beljinda Baluku navela je da će ta struja biti ustupljena Kosovu bez ikakve finansijske naknade. Ona je dodala i da će Kosovo tokom leta Albaniji vratiti ustupljene količine struje.

Albanski premijer Edi Rama juče je zatražio od Ministarstva energetike da angažuje kapacitete i pomogne Kosovu da reši energetsku krizu bar tokom dva dana novogodišnjih praznika.

Elektroenergetski sistem na Kosovu i Metohiji je pred kolapsom, a nezapamćena energetska kriza dovela je do restrikcija koje, iako zamišljene kao dvočasovne, često traju i duže. Kosovska elektrodistributivna kompanija (KEDS) apeluje na potrošače da što racionalnije koriste struju i da isključuju kućne aparate čak i kada su bez napajanja, a vlasti iz Prištine tvrde da je razloga za ovakvu situaciju nekoliko.

Selektivno isklučenje struje počelo je pre nekoliko dana i ovakve restrikcije važe i za sever pokrajine, a iako bi ona trebalo da traju po dva sata, u praksi to izgleda nešto drugačije. Isključenja traju često duže, a potrošači čekaju po više sati i to nekoliko puta dnevno. 

KEDS je saopštio da su na mnogim lokacijama na Kosovu njihove ekipe prinuđene da u potpunosti zamene transformatore, niskonaponske panele i razvodne kablove, preneo je portal Kossev, pozivajući se na pisanje medija. KEDS je naveo da se to dešava jer su uređaji oštećeni zbog preopterećenja, pa su ujedno od potrošača zatražili da racionalno koriste struju.

"KEDS ljubazno apeluje na potrošače da što racionalnije koriste struju i da kada su bez napajanja, isključe kućne aparate iz utičnica kako bi elektroenergetski sistem kada počne vraćanje električne energije, bio stabilniji i ne bi izazivao eventualna preopterećenja", navodi se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija