Politika

Reporteri: Pao još jedan proizvodni blok Kosovske energetske korporacije

Komentari

Autor: Tanjug

30/12/2021

-

18:09

Reporteri: Pao još jedan proizvodni blok Kosovske energetske korporacije
Euronews - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Kosovskoj energetskoj korporaciji (KEK) pao je je još jedan proizvodni blok, a tehički problemi postoje u još dva bloka, prenosi Reporteri. Oni navode da je pao proizvodni blok A5 u Elektrani Kosovo A i podsećaju da blok B2 u Elektrani Kosovo B neće raditi do 20. januara.

Skupština privremenih institucija u Prištini proglasila je juče vanredno stanje zbog energetske krize, čime je parlament podržao odluku vlade o vanrednim merama kojima se uvode restrikcije struje, a koje podrazumevaju ograničenja u snabdevanju potrošača strujom i posebne obaveze energetskih preduzeća.

Podsećamo, elektroenergetski sistem na Kosovu i Metohiji je pred kolapsom, a nezapamćena energetska kriza dovela je do restrikcija koje, iako zamišljene kao dvočasovne, često traju i duže. Kosovska elektrodistributivna kompanija (KEDS) apeluje na potrošače da što racionalnije koriste struju i da isključuju kućne aparate čak i kada su bez napajanja, a vlasti iz Prištine tvrde da je razloga za ovakvu situaciju nekoliko.

Isključenja struje više puta dnevno

Selektivno isklučenje struje počelo je pre nekoliko dana i ovakve restrikcije važe i za sever pokrajine, a iako bi ona trebalo da traju po dva sata, u praksi to izgleda nešto drugačije. Isključenja traju često duže, a potrošači čekaju po više sati i to nekoliko puta dnevno. 

KEDS je saopštio da su na mnogim lokacijama na Kosovu njihove ekipe prinuđene da u potpunosti zamene transformatore, niskonaponske panele i razvodne kablove, preneo je portal Kossev, pozivajući se na pisanje medija, KEDS je naveo da se to dešava jer su uređaji oštećeni zbog preopterećenja, pa su ujedno od potrošača zatražili da racionalno koriste struju.

U Prištini kažu da je nekoliko faktora dovelo do ovakve situacije, a premijer privremenih institucija Aljbin Kurti optužio je prethodne vlade da su pogrešnim upravljanjem dovele Kosovo do energetske krize i ostavile ga u mraku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija