Politika

Vanredno stanje na Kosovu i Metohiji zbog energetske krize, uvode se hitne mere

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

29/12/2021

-

13:27

Vanredno stanje na Kosovu i Metohiji zbog energetske krize, uvode se hitne mere
Vanredno stanje na Kosovu i Metohiji zbog energetske krize, uvode se hitne mere - Copyright Tanjug AP/Visar Kryeziu

veličina teksta

Aa Aa

Kosovska skupština proglasila je vanredno stanje zbog energetske krize, javlja dopisnica Euronews Srbija. Time je kosovska skupština podržala odluku Vlade o vanrednim merama za ograničavanje snabdevanja energijom.

Odluka, koja znači da smanjenje isporuke energije postaje legalno, usvojena je sa 57 glasova poslanika, dok je 17 bilo uzdržanih. Niko od prisutnih u sali nije bio protiv, prenosi Kosovo online. Kako dodaju, hitne mere važiće najduže 60 dana, a uključuju uvođenje ograničenja u snabdevanju potrošača energijom i nametanje posebnih obaveza energetskim preduzećima.

Odlukom je predviđeno formiranje Hitne tehničke komisije radi utvrđivanja i dostavljanja preporuka ministru privrede. Ta komisija ima zadatak da preporuči sprovođenje mera za rešavanje negativnih efekata ekonomske krize. Nakon preporuka, Ministarstvo bi trebalo da objavi obavezne restriktivne mere. Skupština može da produži vanredne mere za još 30 dana.

Podsetimo, kako je danas saopšteno, Albanija će obezbediti struju za Kosovo za 31. decembar i 1. januar u nastojanju da pomogne da se reši energetska kriza. Albanska vlada će obezbediti 7.680 megavata električne energije za ta dva dana, prenela je Gazeta ekspres. Albanska ministarka za infrastrukturu i energetiku Beljinda Baluku navela je da će ta struja biti ustupljena Kosovu bez ikakve finansijske naknade. Ona je dodala i da će Kosovo tokom leta Albaniji vratiti ustupljene količine struje.

Euronews

 

Albanski premijer Edi Rama juče je zatražio od Ministarstva energetike da angažuje kapacitete i pomogne Kosovu da reši energetsku krizu bar tokom dva dana novogodišnjih praznika.

Koji su uzroci energetske krize?

Elektroenergetski sistem na Kosovu i Metohiji je pred kolapsom, a nezapamćena energetska kriza dovela je do restrikcija koje, iako zamišljene kao dvočasovne, često traju i duže. KEDS je saopštio da su na mnogim lokacijama na Kosovu njihove ekipe prinuđene da u potpunosti zamene transformatore, niskonaponske panele i razvodne kablove, preneo je portal Kossev, pozivajući se na pisanje medija, KEDS je naveo da se to dešava, jer su uređaji oštećeni zbog preopterećenja, pa su ujedno od potrošača zatražili da racionalno koriste struju.

U Prištini kažu da je nekoliko faktora dovelo do ovakve situacije, a premijer privremenih institucija Aljbin Kurti optužio je prethodne vlade da su pogrešnim upravljanjem dovele Kosovo do energetske krize i ostavile ga u mraku. On je naveo da je energetska kriza koja je zahvatila Kosovo, iako izazvana spoljnim faktorima, posledica prethodnih vlada, koje su, prema njegovom mišljenju, pogrešnim upravljanjem ostavile Kosovo u ovoj situaciji. 

"Suočavamo se sa energetskom krizom izazvanom, kako spoljnim faktorima, tako i onima koji nisu imali viziju za budućnost. Razumem frustraciju svakog građanina, jesam i ja, ali neka to bude podsetnik onim ljudima koji su decenijama vladali i ostavili zemlju u ovakvom stanju, u mraku", naveo je Kurti, prenosi Kosovo online.

Situacija je posebno teška u opštini Ðeneral Janković, na jugoistoku KiM, čiji se građani žale da isključenja traju danima, prenosi prištinska Koha.

 

S obzirom na to da je jedan od dva bloka termoelektrane "Kosovo B" u Obiliću van stroja, drugog rešenja za stabilizaciju sistema nije bilo osim da se pređe na stanje višesatnih redukcija, čime je elektroenergetski sistem vraćen u vreme od pre dve decenije, u prve godine nakon sukoba na KiM, preneo je RTS.

Euronews

 

Direktor Elektroenergetske korporacije (KEK) u Prištini Nagip Krasnići najavio je da blok "B2" neće biti vraćen u sistem najmanje do 20. januara sledeće godine. KEK trenutno ima u funkciji tri bloka elektrane "Kosovo A", dok je u elektrani "Kosovo B" u funkciji samo jedan blok.

Izvršni direktor Elektroprenosne mreže (KOSTT) Kadri Kadriu izjavio je da postoji rizik da redukcije struje budu i češće, ako trenutni plan ne donese stabilizaciju sistema. Naveo je da je trenutno razlika između proizvodnje i uvoza izuzetno velika, a da je povećanje cena na međunarodnom tržištu pogoršalo situaciju.

Ministarka ekonomije u vladi privremenih prištinskih institucija Artane Rizvanoli izjavila je da je uzrok problema i zavisnost energetskog sektora Kosova od inostranstva, pošto je nivo proizvodnje KEK-a smanjen, jer blok "B2" ne radi. Drugi faktor, prema njenim rečima, su energetska kriza u Evropi i ograničenje gasa iz Rusije.

Rizvanoli je za energetsku krizu na Kosovu i Metohiji, međutim, optužila i Beograd koji, prema njenoj tvrdnji, blokira dalekovode i time stvara opterećenja u energetskom sistemu u drugim zemljama, poput Severne Makedonije i Albanije.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija