Politika

Saga u POKS se nastavlja, jedna struja u stranci podnela prijavu protiv Žike Gojkovića

Komentari

Autor: Tanjug

04/01/2022

-

19:17

Saga u POKS se nastavlja, jedna struja u stranci podnela prijavu protiv Žike Gojkovića
POKS/Stepanov - Copyright POKS/Stepanov

veličina teksta

Aa Aa

Deo Pokreta obnove kraljevine Srbije koji ne priznaje Žiku Gojkovića za predsednika stranke, podneo je krivičnu prijavu protiv njega Osnovnom javnom tužilaštvu u Somboru za falsifikovanje službene isprave i zloupotrebu položaja odgovornog lica, čime je, kako tvrde, obmannut državni organ, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Nazivajući Gojkovića bivšim predsednikom stranke, POKS u saopštenju koje je potpisao Dušan Radosavljević, navodi da je Gojković, iako zna da se pečat nalazi u sekretarijatu POKS-a, gde je, kažu, uvek i bio, "gde mu je mesto i gde je i sada", Ministarstvu podneo zahtev za izradom novog pečata.

U POKS-u, inače, već neko vreme traju trvenja dve struje u stranci, a zategnuti odnosi kulminirali su održavanjem dve izborne skupštine, na kojoj je svaka struja izabrala "svog" predsednika POKS-a, za kojeg tvrdi da je jedini legitiman.

Dve skupštine i dva predsednika

Tako je deo stranke koji podržava doskorašnjeg predsednika POKS-a Žiku Gojkovića u nedelju u Topoli održao izbornu skupštinu, na kojoj je, kako su saopštili, Gojković ponovo izabran za lidera stranke. Međutim, u ponedeljak je drugi deo članstva na svojoj izbornoj skupštini u Beogradu, za predsednika stranke izabrao Vojislava Mihailovića.

Nakon skupa u Topoli, POKS je saopštio da su tada izabrani zamenik predsednika, potpredsednici, Glavni odbor i predsednik Izvršnog odbora, a Gojković naveo da "pokušaj puča nije uspeo", te da je jedina legalna izborna skupština održana u "Karađorđevoj Topoli".

POKS

 

"Sve drugo je obmanjivanje javnosti ljudi koji su pokušali da preuzmu stranku, čak i po cenu da je unište, ako u tome ne uspeju", tvrdi je Gojković.

Dan kasnije, ipak, u Kombank dvorani, druga skupština, drugog dela stranke, koja je za predsednika izabrala Vojislava Mihailovića, te "svoje" zamenika stranke, potpredsednike.

Kako je rečeno, ta skupština dobila je podršku delegacije DSS, princa Vladimira Karađorđevića, ali i nekih javnih ličnosti poput akademika Matije Bećkovića i pesnika Blagoja Bakovića.

I Mihailović je novinarima je rekao da je to "legalna i legitimna skupština", dodajući da su rešeni istraju u borbi za osnovne ciljeve za obnovu Kraljevine Srbije, kao i da će to raditi u okviru koalicije NADA, koju čine POKS, DS S i još 28 političkih organizacija.

Mihailović je rekao i da podržava zajedničkog kandidata za predsedničke izbore, predsednika DS S Miloša Jovanovića.

Taj deo stranke juče je potvrdio odluku o prestanku mandata Gojkovića i njegovom isključenju iz stranke, a rečeno je da će biti podnet zahtev Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu za upis u registar novog predsednika stranke Vojislava Mihailovića.

Gojković je na održavanje jučerašnje skupštine, nazivajući partijske kolege "raskolnicima", reagovao ocenjujući da deo funkcionera kojima su istekli mandati i koji nisu reizabrani "pravi privatnu žurku u Domu sindikata i proglašava je skupštinom POKS-a", a da će protiv organizatora događaja podneti krivične prijave za zloupotrebu pečata, imena i simbola stranke.

Inače, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu je 27. decembra izdalo potvrdu Žiki Gojkoviću da je jedini zastupnik POKS-a.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija