Politika

Vučić: Zdravstveni sistem pod velikim pritiskom, već došlo do opšte zaraze omikronom

Komentari

Autor: Tanjug

06/01/2022

-

10:13

Vučić: Zdravstveni sistem pod velikim pritiskom, već došlo do opšte zaraze omikronom
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je trenutno zdravstveni sistem pod velikim pritiskom i da je u Srbiji već došlo do opšte zaraze omikronom.

"Brojke govore da je već došlo do eksponencijalnog rasta. Prošle nedelje u osam ujutru smo imali 11,2 odsto zaraženih, a danas 35 ili 36 odsto od testiranih, a u Beogadu čak preko 40 odsto", rekao je Vučić.

Istakao je da je da je urađeno sekvencionisanje genoma na uzorku kod različite strukture u stanovništvu i da su gotovo svi zaraženi tim sojem koroana virusa.

Vučić navodi da je to počelo mnogo pre Nove godine i ne zbog pojedinih skupova, već da je to počelo 24. ili 25. decembra kada su ljudi krenuli iz inostranstva da dolaze u našu zemlju, od povratka iz Dubajia i zapadnih zemlja.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Od tada imamo geometrijskom progresijom rast broja zaraženih, dodao je Vučić.

On je povodom poziva organizacije CRTA Vladi i Kriznom štabu da se izjasne da li postoje epidemiološki uslovi za održavanje referenduma, rekao da se ne bavi time, ali mu je, kaže, interesantno da se uslovi ne dovodi u pitanje kada je reč o protestima.

"Ne bavim se time. Što se mene tiče, to je pitanje za Vladu i njihove procene. Moguće je da će da prihvati, moguće je da neće, ali mi je uvek interesantno da kada treba da se prave protesti, ako treba nekog da biju, da sprečavaju, onda epidemiološke mere nisu problem, ali ako treba nešto da se uradi u korist države, onda jesu", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara.

Kako kaže, kada treba da se izađe na izbore, da se ostvare demokratska prava, onda počinje da se govori o epidemiološkim merama.

"Moguće je da će Vlada to da prihvati, ne bih do kraja da ulazim u to. Ne moram da mislim kao vlada", rekao je Vučić.

"Nećemo provoditi sankcije protiv pripadnika svog naroda"

Vučić je najavio da će 10. ili 11. januara razgovarati sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i sa predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović o aktuelnoj situaciji i poručio da Srbija ni u jednoj tački, ne samo da se neće saglasiti sa sankcijama, već ni na koji način neće provoditi sankcije protiv pripadnika svog naroda i predstavnika srpskog naroda u BiH i Republic Srpskoj.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara da prokomentariše sankcije koje su SAD uvele Dodiku i Alternativnoj televiziji baš uoči obeležavanja 30 godina postojanja Republike Srpke i da li to vidi kao kršenje medijskih sloboda, iako je Dodik izjavljivao da poštuje ustav BiH.

"Već ću 10. ili 11. januara razgovarati sa Dodikom i Cvijanović. Reč je o veoma komplikovanim stvarima koje nisu za hitnu rekaciju, posebno ne brzopletu, jer ovo donosi brojne izazove ne samo za Srpsku već i za Srbiju", naveo je on.

Mogu u jednoj rečenici da kažem, pre svih naših analiza i promišljanja o budućem ponašanju i razgovora sa predstavnicima srpskog naroda i Republiek Srpske, a to je da Srbija svakako nije ni srećna niti misli da je rešenje u sankcijama i nema nikakve sumnje, da se Republika Srbija ni u jednoj tački ne samo da se neće saglasiti već ni na koji način neće provoditi sankcije protiv svog pripadnika svog naroda i predstavnika srpskog naroda u BiH i Republic Srpskoj, poručio je Vučić.

Što se tiče pritiska na medije i gašenja medijskih sloboda i proglašavanja jednog medija ili stavlja jednog medija pod sankcije, Vučić kaže da je to užasna odluka.

"Imaćemo mnogo pitanja za američku administraciju oko nekih drugih medija i veza sa krimilaom i korupcijom na koje nam se čini da je nemoguće pružiti adekvatan odgovor. Ali, to ćemo ostaviti za vreme posle Božića. razagovarao sam juče i sa Dodikom i Cvijanović i nastavićemo razgovore u danima pred nama", dodao je Vučić.

"Grčić svakako neće biti direktor EPS-a"

Predsednik Srbije izjavio je danas da Milorad Grčić svakako više neće biti direktor Elektropribvrede Srbije.

"Da li je to pitanje jednog dana, sedam dana...Mi čekamo da se stabilizuje sistem, verujem da će 10. u potpunosti biti saniran mada je danas prilično redovno stanje. Dakle, verujem da će biti sanirani svi problemi, a Milorad Grčić neće biti direktor EPS-a", rekao je Vučić.

Građani Srbije, rekao je Vučić, znaju da kada tako nešto kažem da će to biti poštovano "za razliku od onih koji su pljačkali ovu zemlju, a koji danas vidim da postaju magnati pokušavajući da unize srpski narod i da njegovim parama kupuju čak i fudbalske klubove i bog će ga znati šta sve".

O litijuma u Nemačkoj: Što je dozvoljeno Jupiteru...

Rečima "mi smo mali i moramo da ostanemo mali i siromašni, a oni veliki moraju da budu jedini bogati", predsednik Aleksandar Vučić prokomentarisao je danas konstataciju novinara da u dolini Rajne u Nemačkoj počinje iskopavanje litijuma.

Na pitanje zašto to u Nemačkoj, u kojoj se dobijaju dozvole za istraživanja, iako su Zeleni u vladajućoj koaliciji, nije bauk, a kod nas, ipak, jeste, Vučić je odgovorio da se u samom pitanju krije i odgovor:

"Što je dozvoljeno Jupiteru, nije dozvoljeno volu... Mi smo mali, mi moramo da ostanemo mali, siromašni, a oni moraju da budu jedini bogati".

Kako je primetio, i u drugim zemaljama EU, poput Portugalije, te u državama Južne Amerike, iskopava se litijum, a u Srbiji treba "da izbije treći svetski rat", zbog tog litijuma, da, kako kaže, njihove kompanije ne bi bile ugrožene.

"Ne mogu ni da gledam lažne suze foliranata u zemlji, koji glume da im je do nečega stalo, a pojma nemaju...", dodao je Vučić.

Ponovio je da u ovom trenutku niti ima želje, niti snage, niti postoje studije, niti će, kaže, biti bilo kakvog pomeranja, niti će bilo ko bilo šta raditi po tom pitanju, dok sami ne budemo videli šta i kako. Dodao je i da vidi da je kod članova vlade veliko raspoloženje da se zabrani iskopavanje litijuma, pa će možda on ostati "poslednji Mohikanac" koji će da misli da ne treba nečega tek tako lako da se odričemo u budućnosti.

Ugostio decu iz Hrvatske

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas pre podne decu srpske nacionalnosti iz Hrvatske, sa Banije i Korduna, kojima je poručio da uvek čuvaju i budu ponosni na svoje ime i prezime, da poštuju Hrvatsku, ali i da je u Srbiji uvek njihov dom. Deca iz Topuskog, Vrginmosta, Vojnića, Kostajnica, Dvora, Gline, sa Korduna i Banije, borave u poseti Beogradu povodom Božićnih praznika, a predsednik Vučić im je uručio poklone.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

"Hvala vam što ste ovde. Srećan sam što ste mogli da vidite Hram Svetog Save i da uživate u najlepšem pravoslavnom hramu na svetu, za koji mi verujemo da je najlepši i inače", rekao je Vučić.

Navodeći da je sutra Božić, praznik koji slavi rođenje, život i ljubav, a Badnji dan, dan koji Srbi provode sa najdražima, u krugu porodica, u domu. Zato ste vi danas ovde - jer ste nam najbliži, vi ste nam porodica, jer vam je ova zgrada na Adnrićevom vencu kuća, i u Srbiji uvek imate svoj dom", poručio im je predsednik.

Euronews

Kako im je rekao, oni znaju ko su i odakle su, da su njihova prezimena slavna, navodeći kao primer da ih tog kraja Hrvatske potiče i pravoslavni sveštenih Nikola Begović, koji nam je podario prvu zapisanu himnu, Himnu Svetom Savi.

"Budite uvek ponosni na svoje srpsko ime i prezime i korisni članovi društva kojem pripadate. Poštujte hrvatsku državu. Od srca vam želim sreću, zdravlje i blagostanje. Želim da uvek dolazite u svoju Srbiju, da se ovde osećate kao svoji na svome jer to i jeste, da volite Srbiju koliko poštujete Hrvatsku, da uvek gledate i volite Beograd onako kako mi volimo vas", rekao je Vučić.

Čestitao im je Božić tradicionalnim pozdravom:

"Mir Božji, Hristos se rodi. Živela Srbija".

Jedna od najmlađih gostiju u zgradi Predsedništva, Nevena, iz Karlovca, zahvalila je predsedniku na gostoprimstvu, dodajući da su svi koji su došli u Beograd iz područja Eparhije Gornjo-karlovačke, koja je stradala u zemljotresu u decembru 2020. godine.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

"Nama, srpskoj deci iz Hrvatsko mnogo znači što smo posetili Beograd, ove svetinje. Hram nam se posebno svideo, drago nam je što nas i patrijarh ugostio", rekla je Nevena vidno uzbuđena, pa su joj drugovi pomogli aplauzom da prevaziđe tremu.

Ona je predsednika pozvala da poseti njihov kraj.

"Nadamo se da ćete posetiti našu eparhiju, jer ste mnogo doprineli i zahvalni smo vam na pomoći i podršci koju ste nam pružili. Nadamo se i očekujemo vas u Karlovcu", poručila je Nevena predsedniku.

Na to se nadovezao predsednik, koji je podsetio da je Srbija pružila pomoć području pogođenom zemljotersu, kao i obnovi eparhijske zgrade, što nije bio mali novac, te poručio da će se pomoć nastaviti.

"Ulagaćemo još više, da možete da budete svoji na svome. Trudićemo se da učinimo još vise za vas", rekao je Vučić, i dodao da će im, iako je video koliko poštuju tradicionalne običaje, možda biti zanimljivo da večeras u okviru Beograda na vodi vide posbean "lajt šou" kojim će na moderniji način biti obeležen Božić.

Inače, grupu koja je jutros došla u goste kod predsednika, čini više od 20 dece i mladih iz 13 sela i gradova sa Korduna i Banije.

Komentari (0)

Srbija