Politika

Patrijarh Porfirije: Ðoković zatočen jer je hteo svoju slobodu

Komentari

Autor: Tanjug

08/01/2022

-

20:53

Patrijarh Porfirije: Ðoković zatočen jer je hteo svoju slobodu
Novak Đoković i Patrijarh Porfirije - Copyright Tanjug/AP/Darko Vojinović, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Patrijarh srpski Porfirije uputio je večeras sa Svečane akademije u Banjaluci povodom Dana Republike Srpske poruku podrške najboljem svetskom teniseru Novaku Ðokoviću koji se nalazi u karantinu u hotelu u Australiji.

Patrijarh je rekao da je Ðoković "zatočen jer je hteo svoju slobodu i zato što ne prihvata da mu se sloboda i modeli načina i života nameću".

"Hteo sam da večeras pomenem Novaka Ðokovića, pravoslavnog hrišćanina i Srbina, koji je baš ovo što sam rekao izrazio svojim rečima: 'Mir je jedina budućnost svih nas koji živimo na ovim prostorima, ali mi sami za sebe možemo učiniti mnogo više nego i Istok i Zapad zajedno'. Prema tome, ne dopustimo da nas drugi, ma koliko dobronamerni bili, uteruju u toj svojoj dobronamernosti u svoje modele i kalupe zajedničkog života i mira", istakao je petrijarh.

Primetio je i da je mir danas reč koja se upotrebljava više nego bilo koja reč, a "najviše je upotrebljavaju oni koji svakodnevno proizvode oruđa smrti"

Mitropolija australijsko--novozelandska:Ovo je borba za dostojanstvo

Mitropolija australijsko-novozelandska SPC danas je, povodom situacije oko Novaka Ðokovića, koji se prinudno nalazi u migrantskom hotelu u Melburnu, pozvala sve vernike u Australiji da srpskom teniseru pruže podršku elektronskim pismom na adresu australijskog premijera Skota Morisona, u kojem se traži da se Ðoković odmah pusti i da se okonča, kako se navodi, ovaj politički obračun.

"Mir Božji - Hristos se rodi! Pozivamo sve verne da pružimo podršku Novaku Ðokoviću time što ćemo iskoristiti obrazac koji vam u prilogu dostavljamo, a koji treba da se u vidu elektronskog pisma uputi na adresu premijera Australije. Ova borba nije samo borba protiv nepravedne hajke i stigamtizacije prvog reketa sveta, već borba za slobodu i dostojanstvo čoveka koja je, kao nikada pre, danas ugrožena, a na koju je Novak jasno ukazao zauzimanjem svoga stava", navodi se u saopštenju Mitropolije.

U nastavku objave na Fejsbuku, Mitropolija je zamolila da se iskoristi napravljeni šablon i da se pošalje premijeru Australije elektronskim putem.

"Dragi Skote Morisone, ja sam Australijanac i želim da vas obavestim načinom na koji ste vi i vaša vlada tretirali svetskog broja jedan i devetostrukog osvajača Australijan opena. Zahtevam da odmah pustite Ðokovića i okončate ovaj politički obračun. Ukoliko se ovaj debakl ne okonča vrlo brzo, možete računati da na sledećim izborima neću glasati za vas", dodaje se u saopštenju.

Đoković se nalazi u karantinu u Australiji, gde je zadržan nakon što mu je odbijena viza za ulazak u tu zemlju pre tri dana. On je, prvobitno, najavio da će učestvovati na Australjen openu, jer je dobio medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv koronavirusa, ali nakon dugih osam sati po sletanju na aerodrom u Melburnu, ipak je obavešten da ne može da uđe u zemlju.

Suđenje srpskom teniseru Novaku Đokoviću, na kome će biti odlučeno da li će biti deportovan u Evropu ili će ostati u Australiji i učestvovati na prvom gren slemu sezone, održaće se 10. januara u 10 časova po lokalnom Australijskom vremenu.

U dokumentima koje je podneo Đokovićev pravni tim vlastima Australije u pokušaju da se ospori odluka o zabrani ulaska u zemlju, piše da je teniser imao medicinsko izuzeće i da nije morao da primi vakcinu protiv koronavirusa za ulazak u Australiju zbog nedavne infekcije kovidom 19.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija