Politika

Miša Vacić fašističkim gestom pozdravio učesnike skupa u Rimu; Popov: Sve što je radio prošlo je bez sankcija

Komentari

Autor: Jovan Đurić

05/06/2021

-

14:39

Miša Vacić fašističkim gestom pozdravio učesnike skupa u Rimu; Popov: Sve što je radio prošlo je bez sankcija
Miša Vacić fašističkim gestom pozdravio učesnike skupa u Rimu; Popov: Sve što je radio prošlo je bez sankcija - Copyright Printscreen/Instagram/misavacic

veličina teksta

Aa Aa

Lider Srpske desnice Miša Vacić objavio je na svom Instagram nalogu video-snimak svog govora u Rimu, gde ga je ugostio Roberto Fiore, lider italijanske ultradesničarske partije Nova snaga. Vacić je, nakon uvoda, ispružio ruku u gestu koji je opisao kao "rimski pozdrav", a u pitanju je pozdrav po kom su poznati italijanski fašisti i nemački nacisti.

Miša Vacić je gostovao na okupljanju članova "Alijanse za mir i slobodu", evropske partije koja okuplja ultradesničarske političke stranke iz Evropske unije.

Vacićev domaćin Roberto Fiore je lider italijanske Nove snage, partije koja proklamuje neofašističke ideje.

"Srbija je bila pod sankcijama NATO pakta i EU, posle toga su nas bombardovali. Sve što su nam radili, to je zbog toga što se protivimo dubokoj državi i žele da oduzmu suverenitet nacije. Uspeli smo da se odbranimo, i sada smo slobodni i u boljoj situaciji nego što ste vi u EU", rekao je Vacić okupljenima.

Na ovom skupu su učestvovali i članovi ultradesničarskih partija iz Španije, Irske, Grčke, Portugala, Rumunije i Francuske.

Direktor Centra za regionalizam, Aleksandar Popov, za Euronews Srbija kaže da Miša Vacić, kad ide negde, ili kad javno nastupa, ne govori nikada samo u svoje ime, inače bi bio sankcionisan. 

"Sve što je on radio, prošlo je bez ikakvih sankcija, što znači da je zagovornik vlasti. On je to 'strašilo vlasti'. Na kraju krajeva, u jednom periodu je bio i državni službenik. Iako formalno to više nije, očigledno odrađuje posao", kaže Popov.

Dodaje i da jačanju desnice u poslednje vreme vetar u leđa daje migrantska kriza. Vacić je na skupu rekao i da bi desničarske partije u Evropi trebalo da se ujedine.

 

 

Popov smatra da se Vacić ovim stavovima priključuje ranijem savezu koji je već počeo da se stvara, ali u taj savez unosi i balkansku priču, odnosno pitanje Kosova i etničkih podela na ovim prostorima.

Opasna retorika ima pristalice

"Mislim da možemo da napravimo bolje italijansko-srpsko prijateljstvo. Istra i Dalmacija mogu da budu italijanski. Slavonija i Krajina mogu da budu srpski. Hrvatska ne mora ni da postoji. Za kraj, želeo bih da vas pozdravim srpskim pozdravom. Živela Srbija i odbranimo Evropu", zaključio je Vacić svoj govor, uz podignuta tri sklopljena prsta.

Medija Centar Beograd

 

"Ovakva retorika ima pristalice i u Srbiji zato što je deo jedne generacije mladih indoktriniran nacionalistički. Pogledajmo samo šta se dešava i na stadionima. Imamo razne organizacije sada, i nedićevske, i ljotićevske... O tome da je to opasno, govori i činjenica da, kada neke nevladine organizacije naprave skup pa tu dođu i Albanci, u opasnosti su da budu napadnuti i kordon policije mora da ih čuva od ultradesničara", rekao je Popov, dodajući da su to opasne stvari tim pre jer nema nikakvih sankcija.

Podsetio je i na raniji događaj, kada je Miša Vacić govorio o "bacanju ljudi u Drinu".

"To je stvar koja ide predaleko", zaključuje Popov.

Komentari (0)

Srbija