Politika

Zaključen sporazum o formiranju koalicije "Moramo": Nova zeleno-leva opcija na političkoj sceni Srbije

Komentari

Autor: Fonet

25/01/2022

-

20:58

Zaključen sporazum o formiranju koalicije "Moramo": Nova zeleno-leva opcija na političkoj sceni Srbije
Tanjug/Rade Prelić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Otvorena građanska platforma Akcija, Ne davimo Beograd i Ekološki ustankak danas su zvanično zaključili sporazum o formiranju koalicije - Moramo.

Kako se navodi u saopštenju, koalicija Moramo predstavlja "novu i autentičnu zeleno-levu opciju na političkoj sceni Srbije".

Dodaje se da će koalicija na aprilskim parlamentarnim i lokalnim izborima za Beograd građanima ponuditi priliku za zajedničku borbu i glasanje "za" - "za našu zemlju, vodu i vazduh, za solidarnost i bolji životni standard svih građanki i građana, za prava za sve, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu, za dobar grad i normalan život u Srbiji."

 

 

Ključne teme na kojima će se bazirati zajednički rad koalicije su ekologija i borba za zdravo životno okruženje.

"U društvu sa ovako izraženim ekonomskim nejednakostima, kao što je Srbija, jedno od najvažnijih pitanja kojim ćemo se baviti je socijalna pravda, odnosno borba za bolje uslove života i rada građana. Budućnost u koju gledamo ne može biti ostvarena bez velikog ulaganja u obrazovanje", ističe se u saopštenju koalicije.

Dodaje se da urbanistički razvoj mora biti takav da stvara gradove koji pripadaju građanima, a ne tajkunima koji popunjavaju javni prostor.

 

 

Ističe se da je za koaliciju važno ostvarivanje suštinske decentralizacije Srbije koje podrazumeva donašenje više značajnih odluka na lokalu, blizu građana, i lokalni ekonomski razvoj, "a ne da sve počinje i završava se u Beogradu".

"Pandemija nam je pokazala koliko je naš zdravstveni sistem u rasulu i da moramo uložiti velike napore da obezbedimo negu i neophodno lečenje svim našim građanima", ističe se u saopštenju. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija