Politika

Letonski ministar u poseti Srbiji: Verujem da će Lajčak naći rešenje za ZSO i izbore

Komentari

Autor: Tanjug

01/02/2022

-

10:48

Letonski ministar u poseti Srbiji: Verujem da će Lajčak naći rešenje za ZSO i izbore
Letonski ministar u poseti Srbiji: Verujem da će Lajčak naći rešenje za ZSO i izbore - Copyright AP/ Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar inostranih poslova Letonije Edgars Rinkevičs veruje da će specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak, nakon razgovora u Prištini i Beogradu približiti pozicije dve strane o otvorenim pitanjima, među kojima je i formiranje Zajednice srpskih opština.

Rinkevičs je u intervjuu za Tanjug tokom jučerašnje posete Beogradu izrazio očekivanje da će se pronaći i obostrano rešenje za održavanje izbora koje Srbija organizuje 3. aprila.

"Nadam da će se naći solucija prihvatljiva za obe strane kako bi se izbori na Kosovu održali kao i prethodni. Verujem da će Lajčak i EU naći rešenje", rekao je Rinkevičs i izrazio žaljenje što svi, kako kaže, nisu mogli da uceštvuju na referedumu održanom 16. januara.

Na pitanje kako vidi dalji tok dijaloga Beograda i Prištine i moguće rešenje kosovskog problema, kaže da veruje u rešenje koje možda nije najlakše ali koje može da bude dugotrajno.

Pixabay

 

"Mislim da postoji jedno rešenje, verovatno nije najlakše ali može da da dugotrajne rezultate, do koga se može doći dijalogom i diplomatskim naporima, možda su potrebni dani i meseci da se dođe ne samo do dogovora već i njegove primene", rekao je on.

Smatra da je mnogo vremena potrošeno na priču o briselskom dijalogu i naglašava da je važno da se relevantni dogovori primenjuju, da se kroz dijalog traga za rešenjima, ali, kako kaže, to u mnogome zavisi od dobre volje obe strane.

"Nemamo specijani recept, na vama je da rešite stvari", poručio je on .

"Lajčak radi odličan posao"

Rinkevičs konstatuje i da u Srbiji predstoje izbori i da su svi svesni da je teško adresirati tako važne stvari poput pitanja od nacionalnog interesa u vreme izbora, ali je naveo je da je u razgovoru sa srpskim zvaničnicima video posvećenost vlade da radi snažno i nađe način da se napreduje u dijalogu.

Na pitanje da li je upoznat sa modelima ZSO koje će, kako se spekuliše Beogradu i Prištini, predložiti specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, s obzirom da se dobro poznaje sa Lajčakom i da je razgovarao sa njim i pred njegov put u Prištinu, Rinkevičs kaže da Lajčak trudi najbolje što može.

profimedia

Miroslav Lajčak

"Lajčak radi odličan posao, stiže u Beograd krajem nedelje i moći da odgovara na pitanja, ali ja ne mogu da budem slobodan da govorim više o našoj privatnoj konverzaciji", rekao je ministar.

Dodaje da se nada da će nakon konsultacija sa obe strane, EU kao i Beograd i Priština moći da nađu primenjivo rešenje i naglašava da situacija nije laka, imajući u vidu da su neki zvaničnici veoma ispolitizovali stvari.

"Ali ovde u Beogradu sam video spremnost da se radi i na veoma teškim pitanjima. Kada sam sreo predstavnike Kosova, razgovarali smo o nekim otvorenim pitanjima, čuli smo i njihovu zabirnutost, ali ističem da očekujemo implementaciju sporazuma i da politička volja mora biti pokazana sa obe strane", kazao je ministar koji je u Beogradu poslednji put boravio 2015. godine.

Od tada su se, primećuje,Beograd i Srbija prilično razvili.

"Investicije stižu iz EU, iz različitih zemalja, sve to povećava prosperitet i Beograda i Srbije, kao i reforme u oblasti ekonomije, vladavine prava", kaže i naglašava da sve to vodi ka većoj podršci EU, te da Srbija postaje privlačnija zemlja za investitore iz različitih delova sveta.

Letonija želi da produbi saradnju sa Srbijom

Podsetio je da dolazi iz zemlje koja je sprovela mnoge reforme, i da zna da uvek nije lako uveriti građane da su one pravi put.

Zato, kako kaže, Letonija želi da podeli sa Srbijom najbolja iskustva, kao i da produbi bilateralnu saradnja o čemu je pričao juče i sa predsednicom vlade i ministrom za evropske integracije.

"Postali smo član EU pre 18 godina, neka pravila koja smo mi morali da implemetiramo bila su drugačija, svet je bio drugačiji, EU je bila druačija", podsetio je on i dodao da je sada važna digitalizacija, kao i klimatske promene, grin dil, svođenje emisije ugljen dioksida na nulu do 2050.

Riga je, naglasio je, zainteresovana za saradnju sa Srbijom na polju bioekonomije i u digitalnoj sveri, ali i da im je cilj da se dve zemlje povežu i na polju turizma.

Tim povodom pozvao je građane Srbije, koji žele da osete nešto sasvim drugačije da posete i upoznaju Litvaniju kada prođe pandemija.

"Ako želite da osetite potpuno dugačiju zimu ili leto, kratke noći i duge dane, različitu istoriji i kulturu, ako su vam dosadile uobicajne destinacije London, Pariz, Berlin, Litvanija je pravo mesto", rekao je ministar koji danas putuje u Crnu Goru.

Sledi poseta Crnoj Gori

Rekao je da će i u Podgorici ponoviti istu poruku kao i u Beogradu, da je EU spremna da pomogne evrointegracije i da proces proširenja mora da se nastavi.

Nadamo se i ocekujemo da će sve zemlje kandiati ispuniti uslove i da cemo ih pre ili kasnije dočekati u EU, rekao je on.

Naglasio je da u Podgoricu putuje iz dva razloga da razgovra o progresu na polju evrointegacija, o NATO pitanjima, uključujići i ono o Ukrajini kao i bilateralnim odnosima.

"Znam da je trenutno intesantan period na unutrašnjoj politčkoj sceni Crne Gore, ali kako će rešiti problem u rukama je njihovih građana. Nadam se i verujem da politički procesi neće uticati na proces EU integracija", rekao je i podsetio da dolazi iz zemlje u kojoj postoje neka takođe složena pitanja i da biti član EU i NATO-a ne znači da je istorija završena.

Ona se nastavlja, unutrašnja pitanja moraju da se rašavaju, rekao je on i naglasio da ne bi bio srećan da bilo ko ko dolazi u posetu Litvaniji komentariše unturašnje stanje u njegovoj zemlji.

Komentari (0)

Srbija