Politika

Lajčak i Eskobar završili posetu Prištini, poručili da "ne nameću rešenja" i da se nađe model za formiranje ZSO

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Anđelka Ćup

02/02/2022

-

10:05

Lajčak i Eskobar završili posetu Prištini, poručili da "ne nameću rešenja" i da se nađe model za formiranje ZSO
Lajčak i Eskobar završili posetu Prištini, poručili da "ne nameću rešenja" i da se nađe model za formiranje ZSO - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države imaju isti stav kada je u pitanju dijalog između Kosova i Srbije, prvenstveno da obe strane moraju ispuniti sve dogovoreno, kao i da je dijalog jedini način uspostavljanje normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, poruka je sa konferencije za medije specijalnih izaslanika SAD i EU Gabrijela Eskobara i Miroslava Lajčaka na kraju njihove zajedničke posete Prištini.

Ponovili su da oni ne nameću rešenja, da je na Beogradu i Prištini da prevaziđu probleme iz prošlosti, "da nađu model za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, a da nikome ne pada na pamet da se na Kosovu formira nova Republika Srpska". Eskobar je posebno istakao da nova američka administracija u potpunosti podržava Vašingtonski sporazum, koji su Priština i Beograd potpisali sa administracijom bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

"Važno je da moja prva poseta pokazala da zajedno sa Evropskom unijom želimo da pokažemo da su za Kosovo i Srbiju otvorena vrata budućnosti, ne samo u ekonomskom napretku, već i ka evropskim integracijama. Mora se pronaći neko rešenje koje će da bude dobro i za Srbiju i za Kosovo. Uveren sam da način kako sada stvari izgledaju omogućava da evropski partneri zajedno sa američkom podrškom pomažu i mislim da ćemo doći tamo gde želimo da stignemo", rekao je Eskobar.

On je dodao i da ova administracija zajedno sa prethodnom podržava teritorijalni integritet Kosova i sve u vezi sa tim. Kako će Srbija i Kosovo da reše čitavu normalizaciju odnosa - to treba da reši dijalogm, kaže eskobar.

Euronews/Anđelka Ćup

 

"Što se tiče vašingtonskih obaveza, mi verujemo, tada smo verovali, verujemo i sada, da su te obaveze od pomoći da se stvara poverenje između dveju strana. Podržavamo kontinuiranu primenu tih obaveza, odnosno njihovo izvršenje kao način stvaranja diplomatskog prostora da se dijalog nastavi. Mi to vidimo kao meru izgradnje poverenja, kao podršku dijalogu koji pomaže Evropska unija", rekao je Eskobar.

Kada je reč o Zajednici srpskih opština, pitanja koje je kontinuirano prisutno u procesu dijaloga, Eskobar navodi da njegova izjava "da ima mnogo opcija za razgovor o asocijaciji" jeste da je "želeo da kaže da to ne mora bude neka vrsta modela koji podriva suverenitet ili funkcionalnost Kosova".

"Znači, treba da nađemo nešto takvo, neko takvo rešenje. To može da se pronađe, to može da se dogovori i ispregovara. Nije svrha Sjedinjenih Država da nameću nešto, da biraju između dve strane, međutim, mi možemo da pomognemo ako imamo dela koja oni žele da istražuju, mi smo spremni da učinimo svoje", naveo je Eskobar.

Lajčak ponovio da niko ne želi Republiku Srpsku na Kosovu

Lajčak je, na konferenciji za novinare u Prištini sa američkim izaslanikom Gabrijelom Eskobarom, izjavio da je Kosovo preuzelo mnoge obaveze za 12 godina dijaloga, i da nije sprovelo dogovor o formiranju ZSO. 

"Nismo imali mnogo dijaloga Kosovoa i Srbije prošle godine, ali ima dosta bilateralnih aktivnosti koje se odigravaju između Brisela i Kosova i između Brisela i Srbije i ja se zaista nadam da će ovaj proces za rezultata imati bolju vidljivost i više sastanaka na najvišem nivou u najskorije vreme. Trebalo bi da nemamo nikakve sumnje oko toga", rekao je Lajčak na konferenciji.

Kako je rekao, on je ovde da pomaže sveobuhvatni pravno obavezujući dogovor o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

"Evropska unija želi da bude jasna, da je dogovor na dvema stranama, na Kosovu i Srbiji da odluče kakve uzajamne odnose žele da imaju. Nije na nama da im to namećemo, a mi ćemo naravno da podržimo svaku njihovu odluku. Želim da iskoristim ovu priliku takođe da kažem da dijalog nije nešto gde se pregovara o statusu Kosova. U dijalogu se pregovara o odnosima između Srbije i Kosova", naveo je Lajčak.

Kada je reč o održavanju izvora na Kosovu, Lajčak kaže da je bilo diskusije o tome sa Eskobarom i kosovskim vlastima. 

Euronews/Anđelka Ćup

 

"Znate, u principu ljudi treba da imaju pravo da učestvuju u demokratskim procesima, da ostvaruju svoje demokratsko pravo, da daju svoj glas. Pričali smo o postojećim, ustanovljenim međunarodnim praksama. Vrlo je važno da ne kažemo da mora da postoji neki način koji nikada nije bio nigde testiran, pričamo o postojećim modelima, ali naravno postoji potreba da to bude, kao prvo, uzajamna saglasnost, a onda da vidimo da se dogovorimo o modalitetima. Naravno, na legitimnim liderima Kosova i Srbije je da se angažuju u tome. Mi kao međunarodna zajednica smo spremni da pomognemo, OEBS nudi pomoć kroz svoju tehničku stručnost", naveo je on.

Kada je reč o Zajednici srpskih opština, Lajčak kaže da je to pitanje koje je konstantno prisutno u diskusijama.

"Dozvolite mi da vam dam svoju perspektivu o tome. Kosovo je jednak ravnopravan partner u dijalogu. Kosovo ima 50% snage reči i ništa ne može da bude nametnuto Kosovu bez toga da se Kosovo saglasi sa tim. Često čujem da se ne želi još jedna Republika Srpska i mislim da sam bio jasan mnogo puta, uključujući i moj nedavni intervju. Niko ne želi Republiku Srpsku na Kosovu. To je princip, ali ono što je dogovoreno, mora da se sprovede. Znači, to kažemo i u Prištini i u Beogradu. Preuzeli ste mnoštvo obaveza tokom 11 godina dijaloga, implementirali ste mnogo toga ali postoji veliki spisak toga što treba da se uradi, i od strane Kosova i od strane Srbije"., naveo je on.

Kako je napomenuo, Asocijacija je jedna od tih stvari.

"Zašto ne promenimo malo narativ, zašto umesto što kažemo šta ne želimo, zašto jednostavno ne kažemo šta tačno hoćemo, kako mi vidimo te funkcije. Ako hoćemo da završimo sa postojanjem paralelnih struktura, ako hoćemo finansijsku transparentnost, ako hoćemo jednostavna jasna pravila na severu. Sve to može da se uradi unutar ustavnog pravnog sistema Kosova. Moj savet bi bio, nemojte da se plašite nečega što ne postoji, niko to neće vama da nametne, budite samouvereni, budite svesni činjenice da ste vi zajednički vlasnici ovog procesa, ravnopravni partneri i da vidimo kako vi vidite da to treba da funkcioniše", rekao je Lajčak.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija