Politika

Ministarstvo spoljnih poslova: Srbija se ne meša u konflikt između Rusije i Ukrajine, pozdravljamo svaki dogovor

Komentari

Autor: Glas Amerike

02/02/2022

-

19:27

Ministarstvo spoljnih poslova: Srbija se ne meša u konflikt između Rusije i Ukrajine, pozdravljamo svaki dogovor
Ministarstvo spoljnih poslova: Srbija se ne meša u konflikt između Rusije i Ukrajine, pozdravljamo svaki dogovor - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije (MSP) oglasilo se prvi put od početka aktuelne krize u Ukrajini i saopštilo da se Srbija zalaže za mirno rešenje situacije, kao i da bi se eskalacija sukoba između Rusije i Ukrajine negativno odrazila na spoljnu politiku Beograda.

SAD i pojedine evropske zemlje optužuju Rusiju da planira invaziju na Ukrajinu i da je zato na granici sa tom zemljom rasporedila više od 120.000 vojnika. Moskva negira da planira invaziju, ali od Zapada traži garancije da Ukrajina neće biti članica NATO-a, o čemu su zapadne zemlje odbile da pregovaraju, prenosi Glas Amerike.

"Potrebno je spustiti tenzije i dati šansu diplomatiji. Verujemo da će intenzivna diplomatska aktivnost uroditi plodom i da će doći do smirivanja tenzija i da će šira eskalacija sukoba biti izbegnuta", navodi se u pisanom odgovoru MSP Glasu Amerike.

Rusija i Ukrajina su naši bratski narodi

"Potencijalna eskalacija sukoba na relaciji Moskva – Kijev bi se negativno odrazila na spoljnu politiku Srbije, imajući u vidu da se radi o nama dva prijateljska i bratska slovenska naroda. Srbija nije ni na koji način deo političkog ili bilo kakvog drugog konflikta između Rusije i Ukrajine. Nismo i nećemo biti deo problema, a spremni smo da budemo deo rešenja koje će podrazumevati smirivanje tenzija", zaključuje se u saopštenju ministarstva.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je jutros u oproštajnu posetu ambasadora Ukrajine u Srbiji, Oleksandra Aleksandroviča.

U saopštenju Vučičevog kabineta, izdatom posle sastanka, navodi se da su dvojica zvaničnika razgovarala o unapređenju saradnje između zemalja i opredeljenosti Beograda i Kijeva da poštuju međunarodno pravo.

Srbija nije priznala Krim

Posle ruske aneksije Krima 2014, Srbija nije priznala Krim kao deo Rusije, a prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića iz 2018. to nije učinjeno jer bi značilo da "Srbija na taj način priznaje i nezavisnost Kosova" i "puca sebi u nogu".

Sa druge strane, Srbija se nije pridružila ekonomskim sankcijama EU uvedenim Moskvi zbog aneksije Krima i glasala je protiv nekoliko rezolucija UN kojima se konstatuje kršenje ljudskih prava na Krimu ili osuđuje aneksija tog poluostrva.

Ni Rusija, ni Ukrajina nisu priznale nezavisnost Kosova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija