Politika

Selaković i Sijarto: Saradnja Srbije i Mađarske na istorijskom vrhuncu

Komentari

Autor: Tanjug

07/02/2022

-

16:10

Selaković i Sijarto: Saradnja Srbije i Mađarske na istorijskom vrhuncu
Peter Sijarto i Nikola Selaković - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Saradnja Srbije i Mađarske nalazi se na istorijskom vrhuncu i ona je doprinela razvoju dve države i dva naroda, zaključak je šefova diplomatija dve zemlje Nikole Selakovića i Petera Sijarta, posle današnjeg sastanka.

Selaković je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, podsetio da je od decembra 2020.do danas ovo već sedmi susret sa njegovim mađarskim kolegom, što najbolje oslikava najsvetlije i najbolje stranice u istoriji dve države, što je ozvaničeno 8. septembra prošle godine zaključivanjem ugovora o partnerstvu i saradnji, te dodao da učestalost dijaloga svedoči o dobrim odnosima Srbije i Mađarske, i da prati put koji su utrli predsednik Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban.

„Iz ovoga se vidi koliko lični odnosi lidera mogu stvoriti odlične odnose za dva naroda i dve države", istakao je Selaković.

Tanjug/Rade Prelić

 

 

Sijarto se istovremeno osvrnuo na izbore koji će se održati u Mađarskoj i Srbiji 3. aprila i izrazio očekivanje da će u obe zemlje aktuelna politika dobiti podršku i da će na obe strane granice rezultat biti na korist saradnje, srpske i mađarske zajednice.

Selaković se, apostrofirajući uspešnu saradnju naveo rezultate trgovinsko ekonomske razmene, koja je prošle godine, kako kaže dostigla maksimum, pošto je u prvih 11 meseci vrednost bila dve milijarde i 60 miliona evra, čime je pređena magična granica od dve milijarde.

Uz Nemačku i Italiju, time je Mađarska dospela na treće mesto kada je reč o zemljama EU.

Selaković je ukazao da se radi o saradnji u brojnim oblastima, i to ne samo kroz infrastrukturne projekte, već se tiče i energetskog povezivanja preko Turskog, odnosno Balkanskog toka.

On je istakao i da se Srbija ponosi i statusom pripadnika nacionalnih manjina, jer je to tema kojoj se pridaje velika pažnja.

„U narendom periodu opredeljeni samo da se saradnja razvija, jača u svakom smislu", rekao je on i dodao da je ta saradnja krenula uzlaznom putanjom krenula decembra prošle godine kada su dva ministarstva potpisala sporazum koji je omogućio zajedničko deljenje radnog prostora u diplomatsko konzularnim predstavništvima u svetu.

 

Zavaljujući predusretljivosti mađarskih kolega od pre nekoliko nedelja u La Valeti na Malti prvi put Srbija ima svoje stalno prisustvo, rekao je Selaković koristeći prostor diplomatsko konzularnog predstavništva za svoju konzularnu kancelariju.

Govoreći o brzoj pruzi između Beograda i Budimpešte, ukazao je da je važna i izgradnja pruge između Subotice i Segedina i istakao da je cilj da sve veze Srbije i Madajrske, koja je najveći promoter potrebe evropskih integracija Srbije, kada dođe do pridruživanja, ne budu samo planovi već realnost.

Selaković se posebno zahvalio Sijartu na ličnom pregalaštvu u promovisanju potrebe da Srbija što skorije postane članica EU i podsetio na njegove reči ponovljene više puta „da kada bi Mađarska donosila odluku Srbija bi već danas postala članica EU“.

Tanjug/Rade Prelić

 

 

Ukazao je da su razgovarali i o pitanjima važnih za regionalni mir i stabilnost, o zajedničkoj posvećenosti očuvanju mira i stabilnosti u jugoistočnoj Evropi ali i celoj Evropi, jer, kako je rekao, samo u miru, stabilnom okruženju države mogu da se razvijaju na svim poljima.

Sijarto je potvrdio da su odnosi dve zemlje na istorijsko najvišem nivou, i da je nekadašnje neprijateljstvo danas zamenjeno strateškim prijateljstvom i saradnjom.

„Znamo koliko je trebalo poraditi na tim rezultatima. Sada imamo odnose koji se nalaze na istorijskom najvišem nivou, a oni su vrlo korisni i profitabilni za dve zemlje, dva naroda, te i manjinske zajednice“, rekao je on.

Sijarto je kazao da su ti odnosi postigli četiri rezultata bez kojih bi dve zemlje bile unazađene.

Kao prvi naveo je privredu saradnju koja je dostigla rekordni nivo te naveo razvoj niza značajnih projekata, kao što je povezivanje brzom prugom.

„Od 20 milijardi forinti koliko je Mađarska obezbedila za investicije u inostranstvu, značajan iznos uložen je upravo u Srbiji“, podvukao je on.

Ukazao je i na energetsku saradnju i rekao da ona ne postoji zasigurno bi obe zemlje bile žrtve energetske krize sa kojom je danas suočen zapadni deo Evrope.

„Od oktobra postoji gasovod između dve zemlje, preko kojeg je već više od 700 miliona kubnih metara gasa prošlo. Da smo podlegli pretnjama sankcijama, da nismo zastupali nacionalne interese i da nismo izgradili taj gasovod danas bi se suočavali sa ogromnim problemima u snabdevanju gasom“, naglasio je on.

Treći rezultat saradnje, prema njegovim rečima, je što su dve zemlje sarađivale uspešno u spračavanu migrantskog talasa i uspešno bore protiv organizovanih kriminalnih grupa krijumčara ljudi.

„Pomažemo Srbiji da odbrani svoju granicu na jugu jer što više ilegalnih migranata uspete da zaustavite na južnoj granici manje će doći na severnu među“, objasnio je on.

Sijarto je dodao da da je rezultat saradnje i to što od svih mađarskih zjednica van matice najbolji položaj ima ona u Vojvodini.

Tanjug/Rade Prelić

 

 

„To se može zahvaliti spoznaji da Mađari u Vojvodini i Srbi i Mađarskoj povezuju naše dve zemlje i dva naroda, i ako jačaju te zajednice jačaju i naše zemlje“, podvukao je on.

Rekao je da je program ekonomskog napretka doprineo jačanju manjinskih zajednica.

Ukazao je da je Mađarska uložila u Vojvodinu 120 miliona forinti, da će 99 preduzeća dobiti pdoršku u visini od 26 milijardi forinti, i da će na taj način biti omogućene investicije u ukupnom iznosu od 60 milijardi forinti.

„Ako 3.aprila u Mađarskoj rezultat izbora bude takav da sadašnja vlada može nastaviti mandat nastavićemo program privrednog razvoja u Vojvodini“, najavio je on.

Istakao je da će izbori 3.aprila biti održani u Budimpešti, Beogradu, Subotici i Sent Andreji, da je to glasanje veoma značajno, jer od njih zavise ne samo budućnost naše dve zemlje, već i manjinskih zajednica.

„Zbog toga ćemo učiniti sve da steknemo poverenje glasača za naredni mandat“, poručio je on poželevši predsedniku Vučiću i srpskoj vladi mnogo uspeha na izborima.

Izrazio je nadu da će na obe strane granice rezultat izbora biti takav da će biti korist izvrsne saradnje oba narada moći da uživaju još mnogo godina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija