Politika

Bajden i Si Đinping čestitali građanima Srbije Dan državnosti

Komentari

Autor: Tanjug

12/02/2022

-

08:50

Bajden i Si Đinping čestitali građanima Srbije Dan državnosti
Si Điping i Džo Bajden - Copyright AP/Carolyn Kaster

veličina teksta

Aa Aa

Predsednici SAD i Kine, Džozef Bajden i Si Đinping čestitali su građanima Srbije predstojeći Dan državnosti, Sretenje. Pismo-čestitke od dva državnika primio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"U ime američkog naroda, čestitam vam Dan državnosti Srbije, 15. februar. Naše zemlje neguju dugo partnerstvo, ukorenjeno u porodičnim vezama i preko 140 godina dugoj zajedničkoj istoriji, koja uključuje dva svetska rata tokom kojih smo bili saveznici. U ovom periodu, izgradili smo snažne odnose koji su potpora ekonomskom razvoju i koji unapređuju prosperitet srpskog naroda, pružaju podršku demokratskim institucijama Srbije i vitalnoj ulozi civilnog društva i medija", navedeno je u čestitki.

Bajden navodi da zajednička zalaganja, takođe, promovišu regionalnu bezbednost, naročito kroz dugotrajno državno partnerstvo Srbije sa Nacionalnom gardom iz Ohaja. On je podsetio da su u novembru, posle pet godina, održane prve bilateralne konsultacije iz oblasti odbrane.

"Drago mi je što ste učestvovali na Samitu za demokratiju u decembru. Ohrabrujem vas i vašu vladu da nastavite da vredno radite na primeni domaćih reformi koje su potrebne da bi svim ljudima u Srbiji bile dostupne tekovine demokratije. Iste te reforme pomoći će da se garantuje održivi razvoj, vladavina prava i privlačna investiciona klima, a približiće vas i pristupanju Evropskoj uniji. Stremljenja Srbije ka EU zavise, takođe, od napretka ka punoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, za koju, kao što znate, smatram da mora da bude zasnovana na uzajamnom priznanju. Sjedinjene Države su spremne da vas podrže u radu u dobroj veri kako biste ostvarili ovaj cilj. Evropska porodica neće biti potpuna bez Srbije i svih njenih suseda", navodi Bajden, a saopštila je služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Čestitka iz Kine

Čestitke za Dan državnosti stigle su i sa istoka, od predsednika Kine Si Đinpinga.

"Povodom Dana državnosti Republike Srbije, želim da u ime vlade i naroda Kine, kao i u svoje ime, vama i prijateljskoj srpskoj vladi i narodu uputim srdačnu čestitku i najbolje želje", naveo je Si Ðinping.

On je ukazao da poslednjih godina, državna izgradnja Srbije neprekidno postiže nove rezultate, strategija reindustrijalizacija stabilno napreduje, ekonomski razvoj se ubrzava, životni standard građana se poboljšava.

"Uz zajedničke napore naše dve strane, Sveobuhvatno strateško partnerstvo Kine i Srbije održava snažan trend razvoja. Međusobno političko poverenje dveju zemalja je čvrsto, praktična saradnja daje bogate rezultate, a tradicionalno prijateljstvo postaje još čvršće kako vreme prolazi. Dve strane se međusobno podržavaju po pitanjima od suštinskog interesa i ozbiljnih izazova sa kojima se susreću, što pozitivno doprinosi očuvanju međunarodne pravičnosti i pravde", naveo je on.

Predsednik Kine je rekao da pridaje veliki značaj značaj razvoju odnosa Kine i Srbije.

"Spreman sam da ulažem zajedničke napore sa vama, da jačam strateško vođenje sveobuhvatnog strateškog partnerstva Kine i Srbije i podignem odnose naših dveju zemalja na još viši nivo, kako bismo doprineli blagostanju naših dveju zemalja i dvaju naroda. Želim vašoj zemlji mnogo prosperiteta, a narodu sreću i blagostanje”, navodi se u čestitki predsednika Si Ðipinga.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija