Fokus

Bajden: Najveći dugoročni spoljni izazov za SAD je Kina

Komentari

Autor: Tanjug

31/01/2022

-

16:29

Bajden: Najveći dugoročni spoljni izazov za SAD je Kina
Bajden: Najveći dugoročni spoljni izazov za SAD je Kina - Copyright Tanjug AP/Andrew Harnik

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da najveći dugoročni spoljni izazov za Ameriku dolazi iz Kine.

Suočavanje sa Pekingom je zadatak generacija i pitanje kojim će se baviti buduća pokolenja: da li će u svetu prevladati demokratija ili autokratija, piše portal Politiko.

"Borba za ekonomsku prevlast u Aziji je kritična komponenta ovog nadmetanja između Kine i SAD, ali 13 meseci posle Bajdenovog predsedništva, plan administracije za takmičenje u regionu sastoji se od jednog pasusa koji ima 51 reč", otkriva Politiko.

U saopštenju koje je Bajden izdao u oktobru najavljeno je da će biti stvoreno nešto što je nazvano "indo-pacifičkim ekonomskim okvirom".

Na pitanje o namerama Bajdenove administracije da preuzme kinesku ekonomiju, zvaničnici Bele kuće se i dalje pozivaju na oktobarski opis indo-pacifičkog ekonomskog okvira.

Oni kažu da su tek na početku višemesečnog procesa razvoja ekonomskog plana za Aziju, ali da je za sada pomenuti pasus najbliži novoj državnoj strategiji koju je najavio američki predsednik.

U tom pasusu se nabraja šest glavnih oblasti u kojima će SAD tražiti sporazume sa azijskim državama, uključujući infrastrukturu, klimatske promene i digitalne tehnologije.

Međutim Bela kuća do sada nije objavila nikakav prateći dokument niti je održala bilo kakve brifinge za štampu kako bi objasnila svoje planove, a zvaničnici Bajdenove administracijhe priznaju da još nisu formulisali konkretne modele.

Ipak, poznato je da neće biti sporazuma o slobodnoj trgovini, ni šireg pristupa američkim tržištima za azijske zemlje kroz smanjenje carina ili druge ustupke.

Ukoliko se ipak takva pitanja pojave tokom razgovora sa azijskim zvaničnicima, u memorandumu se velikim slovima daje instrukcija američkim diplomatama: "Da bude jasno, ova inicijativa neće uključivati nove olakšice za pristup američkom tržistu".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet