Planeta

Bajden najavio prvu Afroamerikanku u Vrhovnom sudu SAD

Komentari

Autor: Tanjug

27/01/2022

-

22:34

Bajden najavio prvu Afroamerikanku u Vrhovnom sudu SAD
Tanjug/AP/Andrew Harnik - Copyright Tanjug/AP/Andrew Harnik

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD žozef Bajden saopštio je da planira da do kraja februara imenuje naslednika liberalnog sudije Vrhovnog suda Stivena Brajera, koji je najavio odlazak u penziju i ponovio je da će to biti prva Afroamerikanka sudija u najvišem sudu zemlje.

"Ovo je emotivan dan za mene. Ovde sam danas da bih u ime nacije izrazio zahvalnost sudiji Stivenu Brajeru na njegovoj izuzetnoj karijeri u javnoj službi", rekao je Bajden u zajedničkom obraćanju u Beloj kući sa sudijom kojeg poznaje još od 1970-tih godina, preneo je Glas Amerike.

"Nameravam da do kraja februara saopštim svoju odluku (o kandidatu za sudiju Vrhovnog suda). To će biti prva Afroamerikanka ikada nominovana za Vrhovni sud. To je trebalo davno uraditi, po mom mišljenju", naglasio je Bajden.

Brajerov odlazak u penziju posle 27 godina u Vrhovnom sudu omogućava Bajdenu da prvi put popuni upražnjeno mesto u najvišem sudu zemlje, koji broji 9 članova, ali neće promeniti njegov ideološki sastav.

Većinu u Vrhovnom sudu imaju konzervativne sudije (6-3), koje sve više pokazuju spremnost da oblikuju zakone o spornim pitanjima kao što su pravo na abortus i nošenje oružja.

Bivši predsednik Donald Tramp je tokom svog mandata imenovao troje sudija Vrhovnog suda.

Demokrate, koje imaju tesnu većinu u Senatu, najavile su da će brzo potvrditi Bajdenovog kandidata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet