Fokus

Bajden šalje vojnike u istočnu Evropu, ne zna se gde će biti raspoređeni

Komentari

Autor: Fonet

29/01/2022

-

13:37

Bajden šalje vojnike u istočnu Evropu, ne zna se gde će biti raspoređeni
Bajden šalje vojnike u istočnu Evropu, ne zna se gde će biti raspoređeni - Copyright Tanjug AP/Andrew Harnik

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da će "uskoro" poslati manji broj vojnika u istočnu Evropu, kako bi ojačao prisustvo NATO u regionu, ali nije precizirao ni gde će oni biti raspoređeni, ni kada će stići.

Kako podseća Radio Slobodna Evropa (RSE), ranije ove nedelje Pentagon je saopštio da je 8.500 vojnika u pripravnosti, spremno da budu raspoređeni u kratkom roku. Ruska invazija na Ukrajinu bila bi "užasna" i dovela bi do značajnog broja žrtava, izjavio je šef američkpg generalštaba Majk Majli, prenosi BBC.

On je raspoređivanje oko 100.000 ruskih vojnika u blizini ukrajinske granice opisao je kao najveće od hladnog rata. Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da se sukob i dalje može izbeći diplomatskim putem.

"Sukob nije neizbežan. Još ima vremena i prostora za diplomatiju", rekao je Ostin, pozivajući ruskog predsednika Vladimira Putina da deeskalira situaciju.

"Nema razloga da ova situacija preraste u sukob... On može narediti svojim trupama da se udalje", dodao je.

Rusija negira planove za invaziju i kaže da podrška SAD Ukrajini predstavlja pretnju, navodi RSE.  Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je Zapad da ignoriše bezbednosne brige Rusije. Sjedinjene Države su zatražile sastanak Saveta bezbednosti UN 31. januara da bi se razgovaralo o jačanju ruske vojske kao "pitanju od ključnog značaja za međunarodni mir i bezbednost".

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet