Politika

Usvojen rebalans gradske kase, Vesić: Najveći budžet u istoriji Beograda

Komentari

Autor: Tanjug

14/02/2022

-

13:08

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su rebalans budžeta prema kojem ukupan budžet Grada, zajedno za budžetima gradskih opština, iznosi skoro 166 milijardi dinara ili milijardu i 411 miliona evra.

“To je najveći budžet u istoriji našeg grada”, istakao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić i dodao da je budžet Grada povećan za oko 3,1 odsto ili za 4,599 milijardi dinara, dok su budžeti gradskih opština povećani za 7,1 odsto, odnosno gradskim opštinama će biti prebačeno ukupno nešto više od milijardu dinara.

Kako je rekao, kada je prošle godine pravljen budžet za 2022. godinu nije se znalo da li će biti restrikcija u privredi zbog pandemije korona virusa, te da je zbog toga planiran mnogo konzervativniji budžet.

“Kako nije bilo restrikcija, zahvaljujući velikoj borbi Grada Beograda u privredi, i kako se situacija normalizuje mi smo već u januaru videli da imamo bitno povećane prihode i zato je bilo veoma važno da u skladu sa tim povećanim prihodima uradimo rebalans budžeta”, objasnio je Vesić.

Naveo je da je rebalansom budžeta predviđeno 150 miliona dinara više za pranje i čišćenje ulica i istakao da će mnogo više ulica ući u taj program, te dodao da je 222 miliona više predviđeno za kupovinu smecahara kako bi ulice čistile efikasnije.

Između ostalog, naveo je da je za sistem zamene javne rasvete u prigradskim naseljima obezbeđeno je više od 500 miliona dinara.

“Dodali smo još 242 miliona dinara za izgradnju Linijskog parka, a 235 miliona dinara obezbeđeno je za projekat ozelenjavanja školskih dvorišta”, rekao je Vesić i dodao da će sva školska dvorišta postati prave zelene oaze.

Više od milijardu dinara je dodatno opredeljeno za troškove gradskog prevoza usled poskupljenja cene goriva, naveo je i dodao da je 200 miliona opredeljeno je za kupovinu tableta i laptopova, 200 miliona dinara za subvencionisano kupovanje udžbenika u prvom i drugom razredu osnovne škole…

Odgovarajći na kritike predstavnika opozicije zbog toga što je rebalansom, između ostalog, predviđeno uzimanje kredita od 35 miliona evra, Vesić je rekao da je to tačno, ali da opozicija nije razumela o čemu je reč.

“Ovim rebalansom je predviđeno 43 miliona evra ili oko pet milijardi dinara za vraćanje starih kredita što znači da više vraćamo nego što uzimamo kredita tako da u svakom slučaju nećemo dodatno zadužiti grad”, istakao je Vesić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija