Politika

Problem "nepostojećih građana" sa Kosova: Notara na severu nema, a dve strane međusobno ne priznaju overe

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/02/2022

-

10:35

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Prema propisima Srbije, za overu prepisa, rukopisa i spisa nadležan je javni beležnik, ali ukoliko ih u nekom gradu ili opštini nema, za te usluge je nadležan sud ili opštinska uprava. Za građane koji žive na Kosovu, a potrebna su im overena dokumenta koja priznaju institucije u Beogradu, situacija je komplikovanija.

U nedostatku notara registrovanih pri Ministarstvu pravde Srbije i sudova koji rade po zakonima Srbije, za overu dokumenata ostaje im samo lokalna administracija.

"U opštinskim upravama ili u opštinama mogu da se overavaju ugovor o kupoprodaji, ugovor o poklonu, ugovor o zakupu i svi ostali ugovori, kao i naslednička izjava, izjava o životu, ali ne mogu da se overavaju ugovor o zajedničkom domaćinstvu niti može da se sačinjava testament što danas ljudima, odnosno Srbima koji žive na Kosovu predstavlja veliki problem", ističe za Euronews Srbija master pravnik Dušica Vasić Kostić

Zbog toga, građani su primorani da putuju u Rašku, Kuršumliju ili Leskovac, kako bi, dodaje Jovana Filipović, advokatica iz Gračanice, overili ili zaključili određeni pravni posao.

"Kada su u pitanju određena ovlašćenja recimo ili neki drugi manje značajni dokumenti, overa fotokopija i slično to mogu da urade u nadležnim opštinskim organima, međutim kada je u pitanju recimo overa ugovora ili neki drugi značajni pravni posao, pogotovu oni u koji su uključene veće vrednosti, tu jedinu nadležnost imaju notari sa područja grada Leskovca", rekla je za Euronews Srbija Filipović.

Iskustvo pokazuje da ni u Leskovcu Srbi sa Kosova ne mogu da overe sva dokumenta. 

Problem "nepostojećih građana"

Građanka Kosovska Mitrovice Biljana Antović htela je da sačini ugovor koji bi morao da se overi kod srpskog notara, međutim, nije mogla to nigde da uradi.

"Ne može niko, nijedan notar u Srbiji neće da prihvati ništa sa ličnom kartom iz Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka itd. Ni notar, ni sud - mi smo nepostojeći građani", kazala je Antović.

Oni pravni poslovi koji se tiču kupoprodaje ili poklona nepokretnosti, takve ugovore ne mogu overiti nigde, jer, objašnjava advokat Predrag Miljković, po zakonu takve ugovore mora overavati mesno nadležni notar.

Osim overe dokumenata, problem su i sudski sporovi.

"Nedostatak notara Srbima na Kosovu predstavlja veliki problem, naročito kada uđu u sudski spor. Kosovski sudovi ne priznaju dokumenta koja izdaje Republika Srbija. Uzimaju ih u obzir kao spise u predmetu, ali ne i kao materijalni dokaz koji služi za dokazivanje vođenja određenog postupka", podvlači Vasić Kostić.

Dve strane ne priznaju notarske overe jedno drugog

"Kako bih vam najbliže približio tematiku, zamislite neko raseljeno lice koje je staro, ima 80-90 godina, trenutno na primer živi u Beogradu, i potrebno je da okonča neki ostavinski postupak ili hoće da napravi neki ugovor o poklonu, hoće da svom sinu ili unuku pokloni neki stan u Mitrovici ili Peći, bilo gde, on mora ovde da dođe, ukoliko je u mogućnosti i ovde, pred kosovskim notarom, da da ovlašćenje ili punomoćje", objašnjava Miljković.

Na severu Kosova uopšte nema notara, a na jugu rade samo oni registrovani u kosovskom sistemu. Overa dokumenata kod njih, poseban je problem.

"Vlasti u Prištini i vlasti u Beogradu ne prepoznaju jedni drugi, ili ne prepoznaju notarske overe ili isprave izdate od suprotne strane, pa smo u nekoj mračnoj zoni i ne vidim kako bi se ovo moglo rešiti, osim postavljanja notara ovde na severu", dodaje Miljković.

Nakon integracije sudova, taj posao je znatno otežan, odnosno nije moguće da se overi bilo kakav dokument na teritoriji Kosova koji bi važio u Republici Srbiji.

Najobičnije ovlašćenje za upravljanje automobilom sa kosovskim tablicama može da bude problem. Napisano na srpskom i albanskom, overeno je pečatom na kome piše Republika Kosova.

Vrlo lako može da se desi da ovlašćenje za upravljanje motornim vozilom srpska policija na administrativnom prelazu ne prizna – srpskog notara nema, a i da ga slučajno ima, on nije nadležan za sve što nosi oznaku kosovske državnosti. 

Komentari (0)

Srbija