Politika

EU produžila mandat Euleksa na Kosovu do 2023. godine

Komentari

Autor: Tanjug

08/06/2021

-

15:21

EU produžila mandat Euleksa na Kosovu do 2023. godine
EU produžila mandat Euleksa na Kosovu do 2023. godine - Copyright AP/VISAR KRYEZIU

veličina teksta

Aa Aa

Savet EU produžio je mandat evropske Misije posvećene vladavini prava na Kosovu (Euleks) do 14. juna 2023. godine, objavljeno je u Službenom glasniku EU.

Mandat Euleksa produžen je odlukom Saveta EU od 3. juna, a nakon dobijanja saglasnosti Političkog i bezbednosnog komiteta EU.

U okviru odluke o produžetku mandata nalazi se i napomena da će se zadatak pružanja operativne podrške dijalogu Beograda i Prištine, koji se vodi pod pokroviteljstvom EU, sa Euleksa preneti na Kancelariju Evropske unije na Kosovu do 31. decembra 2022. godine.

Dosadašnji mandat Euleksa pokrivao je period do 14. juna 2021. godine.

Misija vladavine prava Evropske unije na Kosovu pokrenuta je 2008. godine kao najveća civilna misija u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike Evropske unije.

U EU naglašavaju da je uloga Euleksa da podrži relevantne institucije vladavine prava na Kosovu na putu ka povećanoj efikasnosti, održivosti, multietničnosti i odgovornosti, a bez političkog mešanja i u punoj saglasnosti sa međunarodnim standardima ljudskih prava i najboljom evropskom praksom.

Euleks podržava i rad Specijalnih veća i Specijalinog tužilaštva za ratne zločine počinjene na Kosovu, a nadgleda i rad kosovske policije.

Misija Euleksa zasnovana je na okvirima Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija