Politika

Savet za borbu protiv korupcije: Poništiti privatizaciju Instituta "Jaroslav Černi"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/03/2022

-

17:21

Savet za borbu protiv korupcije: Poništiti privatizaciju Instituta "Jaroslav Černi"
Institut Jaroslav Černi - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije je ocenio da je prodaja Instituta „Jaroslav Černi“ suprotna interesima građana Republike Srbije i protivzakonita iz više razloga i aspekata i da kao takva mora biti poništena, ocenjeno je u izveštaju Saveta o privatizaciji ovog instituta. 

„Prodaja tog instituta može dovesti do nesagledivih štetnih posledica po živote, zdravlje i imovinu građana Srbije, imajući u vidu klimatske promene, poplave, bujice, odbrane od leda, očuvanja pijaće vode i životne sredine“, navodi se u izveštaju Saveta o privatizaciji Instituta „Jaroslav Čarni“, koji je dostavljen Vladi Srbije i Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Savet je preporučio Vladi Srbije da naloži Ministarstvu privrede da zbog uočenih nezakonitosti u postupku prodaje kapitala Instituta preispita donošenje odluke o prodaji Instituta. Konzorcijum, koji čine kompanija Milenijum tim iz Beograda i fizička lica - sedam direktora Instituta - kupio je Institut početkom ove godine po početnoj ceni od oko 2,58  miliona evra.

U izveštaju je navedeno i da je preporuka Saveta da nadležne institucije utvrde da li u postupku prodaje kapitala Instituta "Jaroslav Černi" ima elemenata koruptivnih radnji i zloupotrebe službenog položaja, te da u skladu sa tim preduzmu odgovarajuće mere.

Preporuka Saveta je i da Državno pravobranilaštvo, zbog uočenih nepravilnosti i nezakonitosti u postupku prodaje kapitala tog instituta, pokrene postupak za poništenje odluke o izboru kupca i pokrene postupak za utvrđivanje ništavosti Ugovora o konzorcijumu.

Agencija za sprečavanje korupcije, kako je navedeno, trebalo bi po preporuci Saveta da po službenoj dužnosti pokrene postupak protiv Dejana Divca, Mileta Božića, Nikole Milivojevića, Dejana Vučkovića, Gorana Nikolića, Miodraga Popovića i Dušana Ćirića, kao članova konzorcijuma, kako bi odlučili o postojanju sukoba interesa.

"Vlada Srbije bi trebalo da zaduži nadležno tužilaštvo da utvrdi da li u postupku privatizacije Instituta Jaroslav Černi ima elemenata krivičnog dela u postupku odgovornih lica ispred prodavca državnog kapitala i odgovornih lica u Institutu u odnosu sa njegovim kupcem i pokrene odgovarajući postupak", stoji u preporuci Saveta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija