Biznis vesti

Prodaja Instituta Jaroslav Černi - za sada bez zvanične potvrde o kupcu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

08/11/2021

-

17:18

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U Ministarstvu privrede danas su otvorene ponude za kupovinu oko 92 odsto kapitala Instiututa za vodoprivredu Jaroslav Černi. Naime, održana je prva sednica Komisije za sprovođenje postupka javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem radi prodaje kapitala Instituta za vodoprivredu Jaroslav Černi, na kojoj su otvorene "Glavne koverte" i koverte sa oznakom: "Podaci o ponuđaču".

U predviđenom roku podnete su dve prijave za učešće u postupku. Zahtev za otkup prodajne dokumentacije podnelo je šest pravnih lica, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu privrede.

Komisija će u narednom periodu izvršiti analizu dostavljene dokumentacije sadržane u okviru koverata sa oznakom: "Podaci o ponuđaču", nakon čega će Komisija, shodno Uredbi o uslovima, postupku i načinu prodaje kapitala i imovine metodom javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem, predložiti Ministarstvu privrede donošenje odgovarajuće odluke za svakog učesnika u postupku. Koverat sa oznakom: "Ponuda" otvara se samo ukoliko Komisija odobri prijavu za učešće.

Zahtev za otkup prodajne dokumentacije podnelo je šest pravnih lica, dok su u predviđenom roku za dostavu prijava za učešće u postupku podnete dve prijave.

Protest ispred Ministarstva privrede

Nekoliko organizacija i pokreta pojavilo se ispred zgrade Minstarstva privrede i oni su iskazali protivljenje, kako sami kažu, privatizaciji i načinu na koji je ona sprovedena. 

Dobrica Veselinović iz Inicijative Ne davimo Beograd pozvao je još jednom Vladu Srbije da odustane od prodaje.

"Radi se o prodaji naše budućnosti i bezbednosti zemlje. U situaciji kada se suočavamo sa sve većim klimatskim promenama, sa sušama, poplavama, mi prodajemo jedan važan resurs", upozorio je Veselinović.

Zaključkom Vlade Srbije od 17. decembra 2020. pokrenuta je inicijativa za privatizaciju Institut za vodoprivredu Jaroslav Černi. Ministarstvo privrede je 21. maja 2021, objavilo javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti za učestvovanje u postupku privatizacije.

Zaključkom vlade od 5. avgusta 2021. godine određeno je da će se postupak privatizacije subjekta privatizacije sprovesti modelom prodaje kapitala i metodom javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem.

Javni poziv za privatizaciju Instituta raspisan je 1. oktobra, a rok za dostavljanje ponuda je bio 6. novembar. Početna cena je oko 2,5 miliona evra. Država prodaje 92 odsto vlasničkog udela u Institutu, a manjinski akcionari su privatna lica koja imaju osam odsto vlasništva.

Inače, ova privatizacija već duže vreme izaziva brojne reakcije u javnosti. Veliki broj organozacija i pokreta kaže da će na ovaj način biti ugrožena dostupnost, kvalitet, ali i cena vode. Osim toga, oni smatraju da je u ovom slučaju privatni interes nadvladao interese građana i da će privatna kompanija moći da odlučuje o vrlo važnim pitanjima i projektima kao što su Rio Tinto, Makiš ili izgradnja Nacionalnog stadiona u Surčinu.

 

 

Komentari (0)

Biznis