Politika

Ðurić: Pratićemo primenu Bajdenove uredbe i u odnosu na to meriti reakcije

Komentari

Autor: Tanjug

09/06/2021

-

08:32 >> 09:13

Ðurić: Pratićemo primenu Bajdenove uredbe i u odnosu na to meriti reakcije
Ðurić: Pratićemo primenu Bajdenove uredbe i u odnosu na to meriti reakcije - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Ðurić izjavio je danas da će Srbija pažljivo analizirati sadržaj Uredbe predsednika SAD Džozefa Bajdena o proširenju opsega sankcija pojedincima i organizacijama sa Zapadnog Balkana, pratiti njenu primenu i moguće posledice po region i građane te da će u odnosu na to meriti svoje reakcije.

"Ako je suditi po pominjanju poštovanja Rezolucije 1244 i Dejtonskog sporazuma u 'osveženoj' uredbi o sankcijama, lično želim da verujem da su autori zapravo imali u vidu one koji se zalažu za ukidanje Republike Srpske i prekrajanje granica u kojima je Srbija priznata kao članica UN, uključujući KiM - dakle pojedine separatiste na KiM i unitariste u BiH", rekao je Ðurić za Tanjug.

Bajden je juče donetom uredbom između ostalog naložio da se sankcioniše bilo koja osoba za koju Sekretarijat za finansije, u konsultaciji sa Stejt departmentom, utvrdi da je "odgovorna ili da je saučesnik, direktno ili indirektno angažovana u akcijama ili politici koje prete miru, bezbednosti, stabilnosti ili teritorijalnom integritetu bilo kog područja ili države na Zapadnom Balkanu i podrivaju demokratski procesi i institucije u regionu".

Ðurić o sednici Saveta bezbednosti UN: Srbija nije pognula glavu 

Ðurić je ocenio da je u govoru u Savetu bezbednosti UN predsednik Aleksandar Vučić izneo činjenice koje ukazuju na selektivni pristup Haškog tribunala za ratne zločine.


"Vučić je upalio svetlo, izneo je činjenice (koje ukazuju) na selektivni pristup prema osuđenima. Vučić ne dozvoljava da Srbija bude gažena", kazao je Ðurić u razgovoru za TV Prva i istakao da Srbija ne želi da živi u 90-im.

"Nismo bili usamljeni u SB UN, ali spremni smo da razgovaramo. Ne odustajemo od borbe za istinu", dodao je Ðurić. 

On je rekao da je "ostalo za istoriju zabeleženo da Srbija nije pognula glavu".

"Poruka predsednika Vučića da zaista nemamo razloga da idemo pognute glave, da možemo svakome da pogledamo u oči, da dižemo visoko i uspravno naše glave, veoma je snažna poruka sa sednice", naglasio je Ðurić.

On je ocenio i da Haški tribunal za 30 godina nije doprineo izgradnju mostova u regionu.

"Trideset godina od početka krvavog rata, ponovo imamo ostrašćenu diskusiju koja okreće priču o saradnji. Ovo neće skrenuti Srbiju sa puta ekonomskog razvoja i puta saradnje. Naše je da se borimo da Srbija bude najuspešnija, i to će biti najbolji odgovor", kazao je Ðurić.

Preporuka za vas

Vučić pred SB UN: Zahtev za izručenje naših građana je nepoštovanje Srbije, Haški tribunal je sudio samo Srbima uz malo izuzetaka
Sednica SB UN: Sudija Ađijus rekao da Srbija odbija da izruči radikale, SAD traži hitno hapšenje Jojića i Radeta

Komentari (0)

Srbija