Politika

Dačić nakon sednice Saveta bezbednosti UN: Neće biti posledica po Srbiju

Komentari

Autor: Tanjug

09/06/2021

-

11:53

Dačić nakon sednice Saveta bezbednosti UN: Neće biti posledica po Srbiju
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić ocenio je, dan nakon sednice Saveta bezbednosti UN u Njujorku, na kojoj je bilo reči o saradnji sa Međunarodnim rezidualnim mehanizmom u Hagu, da neće biti nikakvih posledica po Srbiju.


“Nikakva odluka nije doneta, niti je moguće doneti bilo kakvu odluku zato što su mnoge druge zemlje apsolutno protiv iznetih stavova”, rekao je Dačić Tanjugu.

"Ponudili smo da se Radeti i Jojiću sudi pred našim sudovima"


Kada je reč o zahtevu za izručenjem Vjerice Radete i Petra Jojića, Dačić podseća da se oni ne terete za ratne zločine već za nepoštovanje suda i da je sud doneo odluku da nisu ispunjeni uslovi za izručenje jer se  Srbija se obavezala da sarađuje u istrazi ratnih zločina.

“I pored toga mi smo ponudili da se sudi pred našim sudovima, ponudli smo različite varijante, ali oni insistiraju upravo na ponižavanju Srbije”, ocenio je Dačić.

"Proteklih dana je bio veliki pritisak na Srbiju"

Sumirajući sednicu SB UN, Dačić kaže da je čudno da je u nekoliko dana “kondenzovan” pritisak na našu zemlju, navodeći da je istog dana održano izricanje drugostepene presude Ratku Mladiću i sednica SB posvećena radu Haškog tribunala, odnosno rezidualnom mehanizmu.


“Ovih dana imamo i susrete predsednika Aleksandra Vučića sa prištinskim pregovaračima, a u tome će na neki način sigurno učestvovati i predstavnici SAD, jer će i Bajden biti tih dana u Briselu pre susreta sa Putinom”, rekao je Dačić.

Navodeći da ne veruje da se u politici takve stvari dešavaju slučajno, Dačić kaže da je baš zato bilo važno da na sednici SB UN učestvuje Vučić.

“I on je to dobro procenio. Sigurno je da su poruke koje mi upućujemo na tim sednicama jače ako ih izgovori predsednik Republike. Njegov govor je bio adekvatan odgovor na sve ono što smo čuli”, rekao je Dačić.

Nisu ga, kaže, iznenadile izjave ni predsednika tog mehanizma Karmela Ađiusa, ni glavnog tužioca Serža Bramerca, ali ni naših suseda.

“Oni koriste svaku takvu priliku za brutalni obračun i napade na Srbiju. Sama ta konstatacija da Srbija ne sarađuje sa Haškim tribunalom, da prkosi celom svetu i tako dalje, to su licemerne i bezobrazne ocene zato što ih pre svega Srbija nije zaslužila”, poručio je Dačić.

Tanjug/Rade Prelić

 

Podsetio je da je Srbija ispunila ono što je Haški tribunal od nje tražio, a da li je to dobro ili nije, i da li je trebalo tako, to je druga tema.


Izjave hrvatskog predstavnika su, ocenjuje Dačić, nekorektne i bezobrazne zato što vređaju istorijsku istinu.

Kada se kaže da je neko “đavo”, a da se ne osvrne na stotine hiljada protearnih ili stradalih Srba u logorima u Hrvatskoj, a da niko nije kažnjen, onda je nekorektno da se tako na sednici SB razgovara, dodao je Dačić.

Kada je reč o predstavniku BiH, Svenu Alkalaju, on je, kaže Dačić, ilegalno učestvovao na sednici jer nije imao odluku Predsedništva BiH.

Dačić je zaključio da je Vučić dostojanstveno izgovorio sve što je trebalo da izgovori i da je pri tome postavio značajno pitanje šta je sa pravdom za Srbe, kako je moguće da Haški tribunal sudi samo Srbima i kako nikoga nije osudio za zločine protiv Srba, te kada će se ta nepravda ispraviti.

“Odgovore na ta pitanja nije dobio, niti će ih dobiti, ali je bitno da to što je rekao ostane zapisano u svesti naših ljudi i u istorijskom pamćenju naše države time što je rečeno na sednici SB UN”, zaključio je Dačić.

Preporuka za vas

Vučić pred SB UN: Zahtev za izručenje naših građana je nepoštovanje Srbije, Haški tribunal je sudio samo Srbima uz malo izuzetaka
Sednica SB UN: Sudija Ađijus rekao da Srbija odbija da izruči radikale, SAD traži hitno hapšenje Jojića i Radeta

Komentari (0)

Srbija