Politika

Vučić: U regionu pomama za žitaricama, imali smo zahtev za četvrtinu naših rezervi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/03/2022

-

09:35

Vučić: U regionu pomama za žitaricama, imali smo zahtev za četvrtinu naših rezervi
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučič govorio je danas o rezervama i cenama namirnica i ponovio da će svega biti dovoljno za građane Srbije.

"Mi u ovom trenutku imamo 800.000 tona pšenice, i milion i po tona kukuruza u rezervama. Naše godišnje potrebe su 1.200.000 tona pšenice. Imaćemo koliko hoćete, žetva je tek u avgustu", rekao je Vučić.

On je rekao da je postojao zahtev za izvoz četvrtine ukupnih rezervi.

"Pomama je u regionu za žitaricama, cena je otišla u nebesa", kazao je predsednik Srbije.

On je dodao da Vlada u svakom trenutku može da dozvoli izvoz, ali da je važno da se prvo obezbedi hrana za građane Srbije.

"Zato smo doneli meru zabrane izvoza. Nama je u tri dana izvoz jestivog ulja skočio za 109 odsto. Svi državni organi su pratili parametre, kako bi mogli da kontrolišemo sve. Nema tu kome da se izvinjavamo, u ovakvim uslovima ratnog okruženja i krize neviđenih razmera, vi morate domaćinski da se ponašate. Imamo dovoljne količine svega - i soli, i šećera, i ulja, i brašna i pšenice i kukuruza. To su sve osnovne potrepštine za normalan život", kazao je Vučić.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Takođe, on je rekao da nema problema kada je u pitanju nafta. Komentarišući navode pojedinih medija da pumpe imaju goriva za dva meseca Vučić je rekao da Srbijam ima velike količine nafte, da Rafinerija radi sve vreme, i da je stanje u Srbiji bolje nego u velikom broju zemalja EU, kao i da država ulaže oko 100 miliona evra da napuni sve do vrha.

"Znate li šta znači da dva meseca ne uvezete litar nafte. Mi proizvodimo, imamo sve i stanje je bolje nego u zemljama EU. Ako nastavi da raste cena nafte, ako ode na 200 dolara… Mi je imamo, ali je pitanje koja će cena da bude. Da damo tri milijarde godišnje za naftu samo, da bismo je subvencionisali, odakle", kazao je Vučić nakon početka radova na fabrici u Adaševcima.

Podsetio je da u Srbiji tokom zime nije bilo problema ni sa strujom, ni sa gasom, a da je struja u Srbiji ubedljivo najjeftinija u Evropi, iako, kaže, nemamo najniže plate u Evropi.

"Bilo koja odluka EU može da nas pogodi"

Aleksandar Vučić rekao je danas da zabrana uvoza ruskih energenata nije pitanje osude invazije na Ukrajinu ili ne, već pitanje života naših ljudi.

Vučić je, na pitanje šta znači za nas poruka odluka SAD o zabrani uvoza energenata iz Rusije, kao i mogućnost da to učini i Evropa, rekao da je Amerika mogla da uvede zabranu uvoza ruske nafte, jer je uvozila svega oko 3,5 odsto svojih potreba.

"Amerika ima dovoljno energenata za sebe, a ipak su odmah počeli razgovore sa Venecuelom, obećali olakšavanje sankcija. Šta da radi Evropa, šta će Nemačka, cela da stane? Zato je reakcija nemačkog kancelara Olafa Šolca, koji je racionalan čovek bila takva da je rekao da će se ići ka diverzifikaciji izvora, ali da treba vremena", naglasio je on dodajući da će i Srbija ići ka diverzifikaciji.

Vučić ukazao na komplikovanost energetske situacije Srbije, koja je između Bugarske i Mađarske.

"Bilo koja odluka EU može da nas pogodi", istakao je on i rekao da je dobro što je Nemačka reagovala.

Podsetio je da Bugarska gotovo sav gas dobija preko Turskog toga.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Kazao je da je moguće da se uvede mera zabrane uvoza ruske nafte, što ne bi želeo, ali moguće je da dođe do daljeg napredovanja ruskih snaga, pa će i pritisak na zemlje EU biti još veći, onda neće više biti ruske nafte na tlu Evrope.

"Danas već razgovaramo da ukinemo carine na uvoz nafte iz trećih zemalja. Ima neke zemlje koji sada ne žele da se jave ni američkom predsedniku jer SAD žele da spuste cenu nafte preko OPEK-a. Ali verujem da ću moći da razgovaram sa predstavnicima Ujedinjenih arapskih Emirata, da vidim kako da obezbedimo naftu iz raznih izvora", dodao je on.

Međutim ukazuje da se postavlja pitanje kako da se dopremi nafta, a da se ne izgubi mnogo i time poveća cena, jer smo do sada iz hrvatskog Omišlja dobijali rusku naftu.

Preneo je da je razgovarao i sa predsednikom Irana i mnogi drugima.

 

 

Komentari (0)

Srbija