Politika

Vučić i Sijarto označili početak radova na izgradnji fabrike u Adaševcima, Vučić: Važna saradnja Srbije i Mađarske

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/03/2022

-

08:07

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto i predsednik Srbije Aleksandar Vučič govorili su o saradnji dve zemlje povodom početka radova na izgradnji fabrike UBM grupacije u Adaševcima.

Početku izgradnje fabrike prisustvovali su predstavnici kompanije, kao i predstavnici vlasti u Vojvodini i ministri u Vladi Srbije.

Vučić je rekao da je važno da se u trenutku kada je svet pogođen dešavanjima u Ukrajini brine o narodu, šalju poruke mira, ističući važnost saradnje Srbije i Mađarske.

"U Srbiji su se stvari dramatično promenile u odnosu sa našim prijateljima iz Mađarske. Najzaslužniji za to je mađarski premijer Viktor Orban koji je imao jasnu viziju o prijateljstvu sa Srbijom. Za 10 godina smo došli do toga da se to prijateljstvo i saradnja osete svuda, da to osete svi građani", rekao je Vučić.

"Mađarska je gotovo jedina zemlja koja je uvek uz Srbiju i koja pomaže Srbiji i u Briselu", dodao je Vučić.

Vučić je rekao da su veoma važne investicije Mađarske u Srbiji te istakao da sa godinama ta zemlja nije ulagala samo delove Vojvodine već ima investicije i u centralnoj Srbiji.

Sijarto: Obe ekonomije profitirale su od dobrih odnosa Srbije i Mađarske

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto rekao je da je protekla godina bila obeležena rekordnom robnom razmenom između Srbije i Mađarske.

"Rukovodioci naše dve zemlje su bili spremni za sve korake i sada imamo prijateljske i mirne odnose. Obe ekonomije su profitirale od tih odnosa, one pomaže jedna drugu, stimulišu jedna drugu, doprinose energetskoj bezbednosti", rekao je Sijarto.

"Ne zelimo i nećemo da prihvatimo mere i odluke koje žele da prebace teret na građane Mađarske i Srbije i zato kada u Briselu zagovaramo o bezbednom snabdevanju energentima zastupamo interese i Mađarske i Srbije i obećavam da će tako i biti", naglasio je Sijarto.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

On je rekao da je Mađarska ponosna na ulaganja u Srbiji i istakao da je u okviru ekonomske podrške u Vojvodini pomoć dobilo 14.000 preduzeća.

Takođe, Sijatro je istakao da Mađarska ne podržava trenutna dešavnja u Ukrajini i da se zalaže za mir.

Sijarto je jutros doputovao u Beograd, a po dolasku je razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem.

Investicija vredna 24 miliona evra

UBM grupa je vodeći mađarski proizvođač stočne hrane sa apsolutnim mađarskim vlasništvom i kompanija za trgovinu žitaricama i proteinima.

Investicija će se odvijati u razvojnom parku od 20 hektara industrijskog parka opštine Šid - Adaševci, koji ima povoljan geografski položaj za snabdevanje tržišta visokokvalitetnim krmnim smešama i prehrambenim dodacima za životinje.

Najsavremenije, automatizovano postrojenje za mešanje sa godišnjim proizvodnim kapacitetom od 200.000 tona i 30 tona na sat moći će da zadovolji potražnju za krmnim smešama bez GMO, u rinfuzi i u vrećama, za sve tri životinjske vrste.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

 

U fabrici, pored pogona za mešanje, nalaziće se i sušara za zrno od 20t/sat, osam silosa za skladištenje žitarica kapaciteta 2.500 tona, magacin sirovina i gotovih proizvoda od 3.450 kvadratnih metara.

Rad postrojenja će se snabdevati iz 26 ćelija za sirovine (za žitarice 20 ćelija i šest ćelija za brašnaste komponente), 20 kontejnera za gotove proizvode, stočnu hranu i rinfuzu i šest ćelija koje snabdevaju sisteme za pakovanje.

Uz fabriku će se graditi i poslovna zgrada od 540 kvadratnih metara u kojoj će se, pored kancelarije i društvenih prostorija, nalaziti laboratorija i centar za obuku.

Ukupan budžet ove investicije je 24.424.000 evra, od kojih je 13.740.000 evra pogon za mešanje stočne hrane, a 10.684.000 evra za uređenje zemljišta, dodatne objekte, razvoj infrastrukture i projektovanje.

Investicioni program podržava Vlada Mađarske u iznosu od 2,3 milijarde forinti (6,3 miliona evra), dok Vlada Srbije obezbeđuje 2,5 miliona evra.

Komentari (0)

Srbija