Evropa

Sijarto za Euronews: Mađarska neće prihvatiti više NATO trupa na svojoj teritoriji

Komentari

Autor: Euronews

10/02/2022

-

12:01

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Mađarska se zalaže za diplomatske rešenje ukrajinske krize, rekao je za Euronews šef mađarske diplomatije Peter Sijarto i dodao da zvanična Budimpešta nije voljna za dodatno raspoređivanje NATO trupa.

"Moramo da damo sve od sebe kako bismo izbegli najgori scenario. Moramo ulagati u diplomatiju, u dijalog. Zato pozivamo, zahtevamo od Ruske Federacije i naših zapadnih saveznika, velikih i jakih zemalja da ne odustaju od nade u mirno rešenje. Za nas, prilično male centralnoevropske zemlje, može biti izuzetno opasno ako dođe do nasilnih akcija. Zato hajde da izbegnemo najgori scenario na bilo koji način", rekao je Sijarto. 

Mađarska, kao članica NATO-a, mogla bi na primer da prihvati da preuzme još NATO trupa. To je nešto na šta su druge zemlje pristale... Da li će i Mađarska pristati da ugosti više NATO vojnika? 

"Ne, na to nismo pristali, a nećemo ni pristati jer već imamo NATO trupe na teritoriji naše zemlje, a to su mađarska vojska i mađarske oružane snage, koje su u stanju da garantuju bezbednost zemlje. Dakle, nisu nam potrebne dodatne trupe na teritoriji Mađarske".

Ali šta je sa sankcijama? Da li ste za njih ili ne? 

"Sankcije se mogu ili ih treba uvesti samo u slučaju da se nešto desi. Drugo, kada je reč o sankcijama, očigledno je da te sankcije ne funkcionišu. Nismo hteli da razbijemo evropsko jedinstvo. Nikada nismo uložili veto. Uvek smo se slagali sa takvom odlukom. Ali ako pogledate same sankcije, to je neuspeh. Pogledajte obim trgovine između velikih zapadnoevropskih zemalja, uključujući Francusku sa Ruskom Federacijom, videćete brojke i videćete kolika je trgovina između Francuske i Ruske Federacije. Trgovina između Nemačke i Rusije je porasla od kada su sankcije na snazi. Dakle, moj stav je da ako govorimo o daljim sankcijama, apsolutno je neophodno videti poštenu analizu uticaja onih sankcija koje su bile na snazi". 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa