Biznis vesti

Mađarska strateški partner Srbiji oko podrške za prijem u EU i investicije

Komentari

Autor: Tanjug

02/03/2022

-

13:00

Mađarska strateški partner Srbiji oko podrške za prijem u EU i investicije
Mađarska strateški partner Srbiji oko podrške za prijem u EU i investicije - Copyright TANJUG/ MINISTARSTVO PRIVREDE/ DJORDJE KRSTIC

veličina teksta

Aa Aa

Zahvalni smo Mađarskoj na kontinuiranoj podršci koju sa najvišeg nivoa pruža Srbiji u procesu evropskih integracija, a posebno ministru Peteru Sijartu i zvaničnicima koji ističu da Srbija mora što pre da se pridruži EU, rekla je danas ministarka privrede Anđelka Atanasković u Budimpešti.

Ministarka i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto predsedavali su 12. zasedanju Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju koja je uspešno završena danas u Budimpešti, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Atanasković je ocenila da je veliki značaj zasedanja, te da je cilj komisije da pruži institucionalnu podršku poslovnom okruženju, identifikuju i otklone eventualne prepreke i omoguće poslovnim zajednicama da optimizuju svoje poslovne potencijale.

Ona je ocenila da su bilateralni ekonomski odnosi sa Mađarskom, koja je strateški partner Srbije, u ekonomskom smislu vrlo razvijeni.

Dodale je da se zasnivaju na zajedničkim infrastrukturnim projektima, rastućim mađarskim investicijama u srpsku privredu i robnoj razmeni koja beleži kontinuirani rast.

TANJUG/ MINISTARSTVO PRIVREDE/ DJORDJE KRSTIC

 

Mađarska šesti trgovinski partner Srbije

U saopštenju se navodi da je u prošloj godini Mađarska bila šesti trgovinski partner Srbije, odnosno na trećem mestu među zemljama EU.

Uz zadovoljstvo zbog veoma uspešne i konstruktivne saradnje u okviru Zajedničke komisije, Sijarto je ukazao da i pored velikih uspeha treba raditi na unapređenju saradnje.

On je rekao da mađarska Vlada nastavlja sa programom razvoja u Vojvodini, u okviru kojeg je 16 mađarskih kompanija dobilo podršku više od 56 miliona evra.

Ukazao je na ogroman značaj infrastrukturne saradnje, posebno kroz pruge Subotica - Segedin, odnosno Beograd - Budimpešta za koju očekuje da će biti završena do 2025. godine.

On je ukazao i na značaj uspostavljanja takozvanih zelenih koridora na graničnim prelazima, i najavio da će na graničnim prelazima Horgoš i Kelebija uskoro biti otvoreni dodatni terminali za teretni saobraćaj, te da će biti postavljeni novi rentgenski uređaj.

Dvoje ministara su posle sednice potpisali Protokol kojim su definisani dalji koraci na unapređenju saradnje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis