Politika

Poslanička grupa Ujedinjena dolina - SDA Sandžaka predložila usvajanje rezolucije o Srebrenici

Komentari

Autor: FoNet

09/06/2021

-

15:44

Poslanička grupa Ujedinjena dolina - SDA Sandžaka predložila usvajanje rezolucije o Srebrenici
Poslanička grupa Ujedinjena dolina - SDA Sandžaka predložila usvajanje rezolucije o Srebrenici - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Poslanička grupa Ujedinjena dolina - SDA Sandžaka predala je danas Skupštini Srbije na usvajanje po hitnom postupku Predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Zamenik šefa poslaničke grupe Enis Imamović rekao je, na konferenciji za novinare, da su se pravosnažnom presudom ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću stekli svi uslovi da se donese takva razolucija, a da ona koju su predložili predviđa osudu genocida, zabranu njegovog negiranja i veličanje ratnih zločinaca.

Imamović je dodao i da se predlaže i uvođenje činjenica o genocidu u Srebrenici i u obrazovni sistem.

Kako je istakao, posle pravosnažne presude Mladiću, svako negiranje, pa i veličanje genocida u Srebrenici, što čine politički predstavnici srpskog naroda, predstavlja kolektivizaciju zločina.

"Priznanje, osuda i zabrana negiranja genocida je prvi korak koji Srbija mora napraviti ako želi dobre odnose sa Bosnom i Hercegovinom i bošnjačkim narodom. Od danas je odgovornost isključivo na političkim predstavnicima srpskog naroda", konstatovao je Imamović i dodao da ono što se danas čulo u parlamentu ne uliva povrenje da će se to desiti.

Većina poslanika je na današnjoj sednici, na kojoj se raspravlja o Zakonu o nacionalnoj bazi podataka za sprečavanje i borbu protiv terorizna i o garanciji države za 169 miliona evra kredita Srbijagasu, govorila o presudi Mladiću i osuđivala je, kao i postupanje Haškog tribunala, koji, kako su naglašavali, kažnjava samo Srbe, a ne i one koji su počinili zločine nad njima.

Komentari (0)

Srbija